Putin: Rusija ni nikoli izključevala možnosti mirovnih pogovorov z Ukrajino

Svet 22. Nov 202318:53 5 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin/REUTERS

Na virtualnem vrhu skupine G20 je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da Rusija ni tista, ki bi preprečevala mir v vojni z Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na virtualnem vrhu skupine 20 gospodarsko najpomembnejših držav (G20) odgovoril na kritike več voditeljev, da so šokirani zaradi vojne v Ukrajini. “Da, seveda, vojna je vedno tragedija. Razmisliti moramo o tem, kako bi se ta tragedija lahko končala,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Dejal je še, da Rusija ni nikoli izključevala možnosti mirovnih pogovorov z Ukrajino, medtem ko se Kijev temu izogiba.

Ukrajina sicer kot pogoj za mirovne pogovore postavlja popoln umik ruskih vojakov z njenega ozemlja, kar Rusija zavrača.

Da bi Rusija lahko kadar koli ponovno vzpostavila mir v Ukrajini, če bi se umaknila z nezakonito zasedenih ozemelj ter znova vzpostavila suverenost in popolno ozemeljsko celovitost Ukrajine, je na vrhu G20 poudarila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Podobno je pozval nemški kancler Olaf Scholz. “Pozivam predsednika Putina, naj konča svoj napad na Ukrajino in umakne vojake z ozemlja Ukrajine, zato da se lahko ta vojna končno konča,” je povedal.

Putin je v svojem nastopu na virtualnem srečanju G20, ki ga je predsedujoča skupini Indija sklicala zaradi konflikta v Gazi, tudi vprašal, ali njegovi kolegi niso šokirani zaradi smrti civilistov na območju Gaze. V napadih in kopenski ofenzivi, s katerimi je Izrael odgovoril na napad palestinskega skrajnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra, je bilo po navedbah oblasti na območju Gaze ubitih že več kot 14.000 civilistov.

Ruski predsednik je tudi obtožil Zahod za inflacijo in druge težave v svetovnem gospodarstvu, so sporočili iz Kremlja. Ob tem je znova izpostavil brezplačno dobavo ruskega žita najrevnejšim državam na svetu. Ni pa omenil, da je Rusija v velikem obsegu blokirala izvoz ukrajinskega žita, zlasti v prvih mesecih vojne in da je začasno prekinila dogovor o izvozu ukrajinskega žita, sklenjen lani poleti.

Putin se je na zasedanju prvič po več mesecih neposredno pogovarjal z zahodnimi voditelji držav G20.

Ruski predsednik se ni udeležil zadnjih dveh srečanj voditeljev G20, septembrskega v New Delhiju ter vrha novembra lani na indonezijskem Baliju. V New Delhiju ga je zastopal zunanji minister Sergej Lavrov.

Predsedniki Višegrada nadalje podprli Ukrajino

Predsedniki višegrajske skupine so danes na srečanju v Pragi poudarili pomen nadaljnje podpore Ukrajine. Češki predsednik Petr Pavel je ob tem priznal, da četverica nima popolnoma enakega stališča glede vseh področij, ki zadevajo Ukrajino, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. “Strinjali smo se, da bi morala Ukrajina uspeti, Rusija pa izgubiti in da moramo še naprej podpirati Ukrajino,” je povedal češki predsednik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje