Putin v tej vojni ni sam: kdo so njegovi najtesnejši sodelavci?

Svet 03. Mar 202213:36 > 16:46 0 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/ REUTERS

Vladimir Putin vodi rusko vojsko v tvegano vojno, ki grozi, da bo uničila gospodarstvo države. Na fotografijah sestanka z njegovim "notranjim krogom" je Putin več metrov oddaljen od svojih domnevno najtesnejših svetovalcev. Ob tem se pojavlja vprašanje: komu Putin v tej vojni sploh zaupa?

Ruski predsednik Vladimir Putin kot vrhovni poveljnik ruske vojske sicer prevzema ultimativno odgovornost za rusko invazijo, toda pri svojem vladanju se je vedno zanašal na svoje globoko zveste spremljevalce, piše BBC. Mnogi med njimi so, tako kot Putin, svojo poklicno pot začeli v ruskih obveščevalnih službah. Ob fotografijah, na katerih Putinova domnevno najtesnejša sodelavca sedita več metrov stran, pa se pojavlja vprašanje, koga Putin posluša zdaj, v najbolj odločilnih trenutkih svojega predsedstva.

Putin sestanek
Putin na sestanku z Valerijem Gerasimovom in Sergejem Šojgujem (Vir: REUTERS)

Sergej Šojgu, ruski minister za obrambo

Če sploh posluša koga, potem je to njegov dolgoletni zaupnik in ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki zvesto ponavlja Putinovo mantro o demilitarizaciji Ukrajini in varovanju Rusije pred zahodno domnevno vojaško grožnjo. Šojgu je človek, ki s predsednikom hodi na lov in ribolov v Sibirijo, mnogi ga vidijo kot potencialnega Putinovega naslednika.

Toda invazija na Ukrajino se je zaradi ukrajinskega odpora in nizke vojaške morale na ruski strani nepričakovano izkazala za manj uspešno, kot je Putin pričakoval. “Šojgu bi moral kot minister za obrambo zavzeti Kijev,” je za BBC povedala strokovnjakinja za oborožen konflikt Vera Mironova. Šojgu je odgovoren za vojaško zavzetje Krima leta 2014. Bil je tudi vodilni v osrednji ruski vojaški obveščevalni agenciji, ki naj bi bila odgovorna za poskus zastrupitve opozicijskega vodja Alekseja Navalnega leta 2020.

Ruski varnostni strokovnjak in pisatelj Andrej Soldatov verjame, da je ruski minister za obrambo še vedno najvplivnejši zaupnik predsednika Putina: “Šojgu ni le glavni v vojski, v veliki meri je tudi glavni pri ideologiji. Pri ruski ideologiji gre večinoma za zgodovino in Šojgu nadzoruje zgodovinsko narativo.”

Valerij Gerasimov, vodja generalštaba ruske vojske

Valerij Gerasimov je igral pomembno vlogo v Putinovih vojaških kampanjah vse od leta 1999, ko je poveljeval vojski v Čečeniji, pa do zdaj, ko je v ospredju vojaških načrtov za Ukrajino. Po poročanju BBC je bila njegova naloga hitra in učinkovita invazija na Ukrajino.

Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu (Vir: REUTERS)

Vodja generalštaba je imel veliko vlogo tudi v vojaški operaciji priključitve Krima. Strokovnjak za Rusijo Mark Galeotti ga za BBC opiše kot “nenasmejanega, robatega pretepača”. Po določenih poročanjih naj bi bil bil potisnjen na stranski tir, predvsem zaradi neobetavnega začetka invazije na Ukrajino in slabe morale med ruskimi vojaki. Toda kljub temu njegova vloga ostaja izjemno pomembna: nadzorovati vsako cesto, in vsak bataljon. Tega niti Putin ne zmore sam.

Nikolaj Patrušev, sekretar Varnostnega sveta

Nikolaj Patrušev je kot sokol, že leta misli, da želi Zahod škoditi Rusiji,” je za BBC dejal Ben Noble, pridruženi profesor ruske politike na University College v Londonu. Patrušev, sekretar ruskega varnostnega sveta, je eden od treh Putinovih zvestih podanikov, ki z njim služijo že od 70. let. Le malo ljudi imajo toliko vpliva na Putina kot Patrušev. Ne le, da sta v času komunizma skupaj delala v KGB, Putina je tudi nasledil kot vodja FSB, naslednice KGB. Tri dni pred invazijo je Patrušev na zasedanju varnostnega sveta predstavil svoje stališče, da je konkretni cilj Združenih držav Amerike “razbiti Rusijo”, še piše BBC. Prav zaradi njegovega mnenja je Putin še dodatno zaostril svoje stališče glede Ukrajine.

Aleksander Bortnikov, direktor Zvezne varnostne službe

Predsednik Putin najbolj zaupa informacijam, ki jih dobi od svojih obveščevalnih služb, in Aleksander Bortnikov je del tega najožjega kroga. Bortnikov je vodstvo FSB-ja prevzel po Patruševem. Oba, tako Bortnikov kot Patrušev, sta Putinu blizu, toda, kot za BBC izpostavlja Noble, “ne moremo z gotovostjo reči, kdo sprejema odločitve”. Soldatov pa po drugi strani verjame, da je Bortnikov sicer pomemben, a da Putina nikdar ne bi izzval ali mu svetoval na enak način, kot ostali.

Vladimir Putin
Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremelj/REUTERS

Sergej Nariškin, direktor zunanje obveščevalne službe

Zadnji iz leningraškega tria je direktor ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin, ki je poleg predsednika večino njegove kariere, Putinu ponuja pomembne ideološke utemeljitve za njegovo početje. Zato je bilo po navedbah BBC-ja precej nenavadno, v kakšno zadrego ga je med nedavnim zasedanjem varnostnega sveta spravil Putin. Ta je Nariškina pozval, naj oceni situacijo, ta pa je postal zmeden in začel jecljati, nakar mu je Putin odvrnil: “Govori jasno!” Sestanek je Kremelj zmontiral tako, da je lahko rusko televizijsko občinstvo jasno videlo Nariškinovo neugodje.

Soldatov meni, da je Putin v trenutku užival: “Putin rad igra igre s svojim notranjim krogom. To, da je Nariškinovega prikazal v slabi luči, je bil del te igre.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!