Putin znova ostro nad Zahod: “Prava vojna” se bije proti Rusiji

Svet 09. Maj 202309:53 > 10:51 4 komentarji

Glavna parada ob današnjem dnevu zmage v Rusiji je potekala v Moskvi. Tradicionalne vojaške parade, na kateri bo, čeprav v okrnjeni obliki, Rusija vseeno pokazala svojo vojaško moč, se je udeležil tudi predsednik Rusije Vladimir Putin. Zbrane je nagovoril. Na povabilo Kremlja so v rusko prestolnico prav tako pripotovali voditelji nekaterih nekdanjih sovjetskih republik.

V Moskvi se je ob 10. uri po lokalnem času začela parada ob dnevu zmage nad nacizmom.

Vsakoletna parada, na kateri Rusija tradicionalno izkazuje svojo vojaško moč, je letos potekala v nekoliko bolj okrnjeni obliki. Na tisoče ruskih vojakov se trenutno bori v Ukrajini, po napadu z droni, katerega tarča je bil minuli teden Kremelj, pa oblasti v Moskvi skrbijo tudi varnostne razmere. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je tako posvaril pred “terorističnimi napadi”.

Ne glede na vse se je parade udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zbrane in gledalce nagovoril tudi letos.

Moskva
Alexander Avilov/Moscow News Agency/via REUTERS

V uvodu svojega nagovora je Putin po navedbah britanskega BBC spomnil na vojno (v Ukrajini), pri čemer je ponovil stališče Moskve, da Rusija brani svojo suverenost oziroma da se “prava vojna” ponovno bije proti Rusiji.

Povedal je, da si želi “mirne prihodnosti”, a je zahodne elite obtožil “sovražnosti”, “rusofobije”, “agresivnega nacionalizma” in uničevanja “tradicionalnih družinskih vrednot”. Po njegovih besedah, kot jih prevaja omenjeni britanski medij, je “cilj nič drugega kot videti padec” Rusije.

Dan zmage
Maxim Shemetov/REUTERS

Po navedbah tiskovne agencije Reuters je Putin Zahod prav tako obtožil, da je pozabil na zmago Sovjetske zveze proti nacistični Nemčiji. Civilizacija je, kot je ocenil, ponovno na “odločilni točki preloma”.

Moskva
Alexander Avilov/Moscow News Agency/via REUTERS

Putin, ki se je ob prihodu na prizorišče parade rokoval z gosti in veterani, je med govorom prav tako pozval k minuti molka za padle borce – “sinove, očete, dedke” in druge sorodnike.

“Bitke, ki odločajo o usodi naše domovine, so vedno postale nacionalne in svete,” je med drugim še povedal v svojem nagovoru in poudaril, da ruska varnost zavisi od dela, ki ga opravljajo borci na frontni črti. Tuji mediji še posebej izpostavljajo Putinovo ponovno primerjavo sovjetskega boja proti nacistični Nemčiji in aktualnega boja Rusije proti Ukrajini.

Tako kot drugod po Evropi v Ukrajini medtem obeležujejo dan Evrope. V Kijev je že prispela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ob tem pa je na Twitterju pozdravila odločitev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki namerava praznovanje dneva Evrope uvesti tudi v Ukrajini.

Kot vselej doslej na paradi tudi tokrat niso manjkale enote ruske vojske ter več kosov orožja in opreme. Parade naj bi se udeležilo 8.000 vojakov, razkazali pa naj bi 125 kosov vojaške opreme, med njimi zgodovinski tank T-34, oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf, poročanje ruske tiskovne agencije Tass navaja STA.

Dan zmage
Tatyana Makeyeva/REUTERS

Kdo je pripotoval v Moskvo?

Udeležbo na paradi v ruski prestolnici je po navedbah Moskve napovedalo tudi nekaj tujih voditeljev, in sicer premier Armenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Japarov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov in predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, poročajo tuji mediji.

Aleksander Lukašenko Aleksander Lukašenko
Aleksander Lukašenko (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Šavkat Mirzijojev Šavkat Mirzijojev
Šavkat Mirzijojev (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Kasim Žomart Tokajev Kasim Žomart Tokajev
Kasim Žomart Tokajev (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Nikol Pašinjan Nikol Pašinjan
Nikol Pašinjan (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Emomali Rahmon Emomali Rahmon
Emomali Rahmon (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Serdar Berdimuhamedov Serdar Berdimuhamedov
Serdar Berdimuhamedov (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)
Sadir Japarov Sadir Japarov
Sadir Japarov (Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS)

Putin je v svojem govoru povedal, da je zelo pomembno, da so z njim voditelji držav, ki so bile nekdaj del Sovjetske zveze, še poroča BBC.

Čestitka ob dnevu zmage pa je v Moskvo pripotovala tudi iz Pjongjanga, poroča CNN, ki se sklicuje na navedbe severnokorejske tiskovne agencije KCNA. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je med drugim sporočil, da bo Rusija pod Putinovim vodstvom “opravila z vsemi izzivi in grožnjami sovražnih sil” ter da ji bo uspelo zagotoviti državno “suverenost, dostojanstvo in regionalno stabilnost”.

Rusija je od današnjem dnevu zmage izvedla nove napade na Ukrajino. Po poročanju medijev, ki se sklicujejo na navedbe ukrajinskih predstavnikov, je izstrelila 25 manevrirnih raket: večinoma so poletele proti Kijevu, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila. Po besedah ukrajinskega generala Sergija Popka v napadu ni bilo žrtev. Popko je še ocenil, da so bile rakete izstreljene z območja Kaspijskega morja. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje