Rasizem na meji med Poljsko in Ukrajino: otežen prestop za Afričane in Indijce

Svet 01. Mar 202213:26 > 14:36 0 komentarjev
Begunci na poljsko-ukrajinski meji
PROFIMEDIA

Skupaj je po podatkih Združenih narodov iz Ukrajine od preteklega četrtka zbežalo 660.000 ljudi, največ jih je prebeglo na Poljsko. Po navedbah poljskih oblasti prihod beguncev poteka brez težav, mediji pa poročajo o neenaki obravnavi, rasizmu in nasilju do Afričanov in Indijcev, ki živijo v Ukrajini, in želijo prebegniti iz države v vojni.

Na Poljsko je iz Ukrajine do danes zjutraj prispelo že 380.000 beguncev, navedbe poljske mejne straže navajajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah poljskih oblasti prihod beguncev z vzhoda zdaj poteka precej bolj tekoče in brez težav kot v prvih dneh ruske invazije na Ukrajino. Zastojev na mejnih prehodih tako praktično ni več, saj so ukrajinski organi po posredovanju poljskih oblasti bistveno omilili mejne kontrole. V Varšavi zatrjujejo, da so na množico beguncev dobro pripravljeni.

Nemška tiskovna agencija dpa sicer poroča, da na meji vendarle ne poteka vse tako gladko, kot zatrjujejo pristojni. Predvsem naj bi imeli pri prestopanju meje s Poljsko težave Afričani, ki živijo v Ukrajini. Gre za več tisoč mladih študentov iz Nigerije, Gane, Kenije, Južne Afrike, Etiopije, Somalije in drugih afriških držav, ki so jih v Ukrajino privabili visoki standardi in obenem nizki stroški študija.

Afričanom naj bi ukrajinski mejni organi zdaj preprečevali odhod iz države, obenem pa naj bi z njimi grdo ravnala tudi poljska mejna straža. Zaradi tega so že tudi protestirale oblasti nekaterih afriških držav, medtem ko so na ukrajinski in poljski strani te očitke zanikali, češ da ne posvečajo nobene pozornosti državljanstvu ljudi, ki bežijo. O težavah Afričanov in Indijcev so v preteklih tednih poročali tudi drugi zahodni mediji. CNN je denimo poročal o študentki medicine iz Nigerije Rachel Onyegbule, ki je morala na meji z drugimi tujci izstopiti iz avtobusa, nato je ta čez mejo zapeljal le z ukrajinskimi potniki. “Več kot deset avtobusov je prišlo, in gledali smo jih, kako vsi odhajajo. Mislili smo, da nas bodo pobrali, ko bodo odpeljali vse Ukrajince, pa so nam rekli, da moramo peš, da ni več avtobusov,” je v telefonskem pogovoru povedala za CNN. Dejala je, da so na meji prezebli čakali približno štiri dni.

O podobni izkušnji je poročala tudi 22-letna študentka iz Indije Saakshi Ijantkar. Za CNN je povedala, da Indijcev ne spuščajo čez mejo. “Šele ko vstopi 500 Ukrajincev, dovolijo vstop 30 Indijcem,” je dejala. “Do te meje – od prve do druge kontrolne točke – je treba prehoditi štiri do pet kilometrov. Ukrajinci imajo za potovanje taksije in avtobuse, vse druge narodnosti pa morajo peš. Zelo rasistični so bili do Indijcev in drugih narodnosti,” je dejala študentka, ki je bila priča tudi nasilju varnostnih služb na meji.

“Številke eksponentno naraščajo”

Po zadnjih podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je število Ukrajincev, ki so prispeli v sosednje države, do danes naraslo že na 660.000, kar je približno 140.000 več kot v ponedeljek. Kot je ob tem opozorila tiskovna predstavnica UNHCR v Ženevi Shabia Mantoo, “številke eksponentno naraščajo”, in če se bo ta trend nadaljeval, bomo verjetno priča “največji evropski begunski krizi tega stoletja”.

Begunci na poljsko-ukrajinski meji Begunci na poljsko-ukrajinski meji
PROFIMEDIA
Begunci na poljsko-ukrajinski meji Begunci na poljsko-ukrajinski meji
Kai Pfaffenbach/REUTERS
Begunci na poljsko-ukrajinski meji Begunci na poljsko-ukrajinski meji
PROFIMEDIA
Begunci na poljsko-ukrajinski meji Begunci na poljsko-ukrajinski meji
PROFIMEDIA
Begunci na poljsko-ukrajinski meji Begunci na poljsko-ukrajinski meji
PROFIMEDIA

Po številu beguncev daleč prednjači Poljska, sledi ji Madžarska, kamor jih je že do ponedeljka popoldne prišlo 94.000. Po več deset tisoč jih je tudi v Moldaviji, Romuniji in na Slovaškem. Številni Ukrajinci imajo v tujini prijatelje in sorodnike, ki so jih pripravljeni sprejeti, tako da le manjšina potrebuje zavetje v zasilnih bivališčih, ki jih je vzpostavila država. Mnogi so se ali se tudi že odpravljajo naprej v druge evropske države, ki ne mejijo na Ukrajino.

UNHCR je medtem danes na novinarski konferenci v Stockholmu še ocenil, da je v sami Ukrajini zaradi ruske invazije približno milijon ljudi notranje razseljenih. Kot je opozorila predstavnica UNHCR v Ukrajini Karolina Lindholm Billing, še nimajo točnih podatkov glede števila ljudi, ki so morali zbežati z domov, a niso zapustili domovine, ali pa so na poti in se jim še ni uspelo prebiti na varno čez mejo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po drugi strani v videonagovoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice zatrdil, da je zaradi vse številnejših “zločinskih dejanj ukrajinskega režima” od sredine februarja iz ukrajinske regije Donbas v Rusijo zbežalo več kot 100.000 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Njegov nagovor je večina diplomatov protestno bojkotirala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!