Ruski načrt za širitev meje razburja: “Baltik ne sme postati Putinovo igrišče”

Svet 22. Maj 202416:01 > 17:43 12 komentarjev
Fotografija finskega čolna v Baltskem morju
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je na spletnih straneh obrambnega ministrstva v torek objavila predlog dokumenta, s katerim bi spremenila meje v Baltskem morju. Osnutek, ki ni več dostopen, je naletel na buren odziv baltskih držav, Finske in Švedske. Po besedah načelnika švedskih oboroženih sil Micaela Bydena je Rusija posebej pozorna na največji švedski otok Gotland, ki je neposredno med Stockholmom in Baltikom. "Putinov cilj je pridobiti nadzor nad Baltskim morjem," je dejal. Švedska je zadnja leta sicer povečala vojaško prisotnost na omenjenem otoku. Če bi Švedska izgubila nadzor nad otokom, bi to pomenilo končanje miru v regiji, še meni Byden. V Litvi so ob tem na pogovor poklicali ruskega veleposlanika in od njega zahtevali pojasnila. Uradni Helsinki pa sporočajo, da spremljajo razmere, saj da z načrti Rusije niso seznanjeni.

Rusko obrambno ministrstvo je v torek objavilo dokument za “določitev geografskih koordinat” v Baltskem morju, češ da so bile te v sovjetskem času netočno določene, meja pa da je na več mestih prekinjena. Pri tem je posebej omenilo morsko območje ob obali mest Baltijsk in Zelenogradsk v ruski eksklavi Kaliningrad, ki meji na Poljsko in Litvo. Spremembe naj bi vključevale tudi posege v finsko ozemlje.

“To je še en dokaz, da ruska agresivna in revizionistična politika ogroža varnost sosednjih držav in celotne Evrope,” je sporočilo litovsko zunanje ministrstvo. Dokument je označilo za namerno in ciljno usmerjeno provokacijo z namenom stopnjevanja napetosti in ustrahovanja sosednjih držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po oceni litovskega zunanjega ministra Gabrieliusa Landsbergisa gre za še eno rusko hibridno operacijo, s katero poskuša Moskva širiti strah in negotovost spričo svojih namer v Baltiku. Ob tem je pozval k odzivu na “stopnjevanje nasilja proti Natu in EU”.

Foto: PROFIMEDIA

Putin pogleduje tudi proti Švedski

Ruski predlogi sicer sovpadajo s pozivom načelnika švedskih oboroženih sil Micaela Bydena k povečani pozornosti. “Putinov cilj je pridobiti nadzor nad Baltskim morjem,” je dejal za nemški portal RND. “Baltsko morje ne sme postati Putinovo igrišče, na katerem bi lahko strašil članice Nata.”

Po njegovem mnenju je Rusija še posebej pozorna na otok Gotland. Gre za največji švedski otok, lociran neposredno med Stockholmom in Baltikom ter s tem z rusko eksklavo. Švedska, ki se je marca sicer pridružila Severnoatlantskemu zavezništvu, je v zadnjih dveh letih poostrila vojaško prisotnost na otoku. Če bi Švedska izgubila nadzor nad otokom, bi to pomenilo končanje miru v regiji, še meni Byden.

Osnutek, ki je razburil EU in Nato, danes ni več na voljo na spletnih straneh ruskega obrambnega ministrstva. Opaziti je zgolj zaznamek, da je predlog izbrisan.

Ruske tiskovne agencije so sicer danes poročale, da so viri pri obrambnem ministrstvu v Moskvi zanikali, da gre pri dokumentu za poskus širitve ruskega ozemlja. Da v ozadju pobude ni političnih razlogov, je zatrdil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki pa je dodal, da so se politične razmere od 80. let prejšnjega stoletja spremenile.

Micael Byden (Foto: PROFIMEDIA)

Finska nima informacij o namerah Rusije

Razmere pozorno spremljajo tudi na Finskem, je na današnji izredni seji odbora za obrambo in odbora za zunanje zadeve dejal predsednik tamkajšnje vlade Petteri Orpo, a dodal, da trenutno ni razloga “za večjo zaskrbljenost”.

Finski predsednik Alexander Stubb je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Rusija glede vprašanja morske meje ni stopila v stik s Helsinki. Dejal je še, da bi bil pretiran odziv najhujša napaka in da politični voditelji pozorno spremljajo razmere, je poročal BBC.

Po besedah zunanje ministrice Eline Valtonen finska vlada spremlja razmere. “Nimamo nobenih uradnih informacij o tem, kaj načrtuje Rusija,” je pojasnila in poudarila, da od Rusije pričakujejo spoštovanje konvencije ZN o morskih mejah.

Finska sicer prav v tem obdobju zaostruje azilno politiko in zapira mejne prehode z Rusijo. Predlog sledi porastu števila prihodov pribežnikov na vzhodni meji z Rusijo, pri čemer v Helsinkih trdijo, da gre za namerno ustvarjanje pritiska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje