Raziskava: Iranski droni temeljijo na ukradeni zahodni tehnologiji

Svet 28. Apr 202319:14 3 komentarji
Dron Šahed-136
PROFIMEDIA

Nova raziskava britanske organizacije, ki bdi nad konvencionalnimi orožji in strelivom v sodobnih oboroženih konfliktih, kaže, kako zelo je Iran svojo orožarsko industrijo zgradil na temeljih zahodne tehnologije in kako je Rusija to tehnologijo uporabila v napadih na ukrajinska mesta.

Iranski droni, s katerimi ruske sile napadajo cilje v Ukrajini, poganja zahodna tehnologija, so pokazali izsledki preiskave britanske organizacije Conflict Armament Research (Car). Organizacija, ki je pod drobnogled vzela komponente dronov, ki so padle na ukrajinska tla, je namreč ugotovila, da imajo droni Šahed-136, ki jih je Rusiji prodal Iran, motor, zgrajen na temelju nemške tehnologije, poroča ameriški CNN. Kot dodaja, naj bi to tehnologijo Iran nezakonito pridobil pred dvajsetimi leti.

Od novembra lani do letošnjega marca je organizacija Car v Ukrajini pod drobnogled vzela 20 komponent dronov iranske izdelave, pri čemer je bila okoli polovica dronov Šahed-136 oziroma tako imenovanih kamikaze dronov.

Organizacija je potrdila, da je motor v dronih Šahed-136 izdelalo iransko podjetje Oje Parvaz Mado Nafar, znano tudi kot Mado, ki ima sedež v provinci Kom južno od Teherana. Preiskovalci so namreč na pokrovčkih vžigalnih svečk v motorjih brezpilotnikov našli Madove oznake in zaporedja serijskih številk, ki jih uporablja prav to podjetje.

Dron Šahed-136
PROFIMEDIA

Podjetje so lani decembra sankcionirali Združeno kraljestvo, ZDA in Evropska unija. Po podatkih, s katerimi razpolagajo vlade zahodnih držav in Združenih narodov, ima Mlado ključno vlogo v iranski industriji dronov.

Isti vzorec serijskih številk, kot so jih odkrili preiskovalci britanske organizacije na komponentah dronov v Ukrajini, so preiskovalci Združenih narodov zaznali tudi na dronih, s katerimi naj bi Savdsko Arabijo napadli Hutiji, zavezniki Irana iz Jemna.

Analitik britanske Car Taimur Khan, čigar raziskovalno področje so zalivske države, je za CNN povedal, da Iran svoje sisteme brezpilotnikov nenehno nadgrajuje in modernizira. Ti so se zato “izkazali za vse bolj točne z vidika njihovih sistemov za ciljanje in vodenje, pa tudi zmogljivosti za preprečevanje motenj”.

Zasnova Madovega motorja, še poroča CNN, kaže na intenzivna prizadevanja Irana, ki trajajo že približno dve desetletji, da bi pridobil zahodno tehnologijo za svoja brezpilotna letala in rakete kljub obsežnim mednarodnim sankcijam.

Dron Šahed-136
PROFIMEDIA

Kako in kdaj je Iran pridobil tehnologijo?

Leta 2006 je Iran nezakonito pridobil motorje dronov, ki jih je izdelalo nemško podjetje Limbach Flugmotoren. Tri leta za tem je iranski inženir Jusef Aboutalebi naznanil, da je njegovo podjetje proizvedlo motor za brezpilotnik. To podjetje je kasneje postalo Mado, navaja CNN.

Kot so še navedli preiskovalci britanske organizacije, je podjetje Mado skušalo prikriti svojo vlogo pri proizvodnji iranskih dronov. Ugotovili so, da so bile originalne serijske številke na sestavnih delih brezpilotnikov izbrisane, s čimer naj bi podjetje skušalo prekriti njihov izvor.

Dron
Roman Petushkov/REUTERS

Iran pridobil tudi drugo zahodno tehnologijo

Med drugimi zahodnimi sestavnimi deli, ki jih je Iran pridobil in posnemal njihovo proizvodnjo, so tudi deli za rakete, ki so bili originalno češke izdelave. Poročilo strokovnjakov Združenih narodov iz leta 2020 namreč navaja, da je bil motor iranskih raket Kuds-1, ki so bile prejšnje leto uporabljene v napadih na savdske naftne rafinerije, “nelicenčna kopija reaktivnega motorja TJ-100, ki ga proizvaja podjetje PBS Velká Bíteš” na Češkem. Poznavalci prav tako pravijo, da naj bi bil češki motor vgrajen v iransko raketo Heidar-2.

Po informacijah, do katerih se je dokopala skupina Združenih narodov, so deli, ki jih je češki proizvajalec leta 2010 namenil za podjetje v Hongkongu, pristali v iranskih izstrelkih leta 2019.

Po besedah Taimurja Khana je Iran pridobil zahodne komponente in tehnologije za svoj program brezpilotnih letal na način, da je izkoristil pomanjkanje preglednosti v dobavnih verigah.

Prodaja dronov je po navedbah CNN še poglobila odnose med Rusijo in Iranom, ki se že tako utrjujejo, odkar sta državi vse bolj izključeni iz mednarodne trgovine in finančnega sistema. “Svoje odnose z Rusijo opredeljujemo kot strateške,” je za Financial Times marca komentiral iranski minister za finance Esan Kanduzi. Pri tem je izpostavil rusko-iranske gospodarske odnose.

Avtor prispevka CNN: Tim Lister

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.