Raziskovalci na dnu oceana posneli nenavadno bitje (VIDEO)

Svet 27. Okt 202310:50 0 komentarjev
globokomorska hobotnica
Foto: zajem zaslona/DEEP-SEA RESEARCH CENTRE

Raziskovalci so na abisalni ravnini v Tihem oceanu, na globini skoraj petih kilometrov, v objektiv kamere ujeli edinstven in redko viden prizor.

Raziskovalci avstralskega raziskovalnega središča Deep Sea so na nedavni odpravi v objektiv kamere, na globini okoli 4.800 metrov, ujeli redko viden prizor. “Sprehod” globokomorske hobotnice Cirrothauma cf. magna (angl. Big Eye Jellyhead) na t. i. pacifiški abisalni ravnini. Gre za redko opažen primer te vrste hobotnice na tej globini.

Cirrothauma magna je vrsta globokomorske hobotnice iz rodu hobotnic cirrate. Doslej so jo raziskovalci odkrili v globinah Indijskega, Atlantskega in Tihega oceana. Značilno zanjo so sedlasta oblika ter velike in dobro razvite oči, zaradi česar jo imenujejo tudi Big Eye Jellyhead, kar bi lahko prevedli kot “velikooka meduza”. Gre za do zdaj največjo odkrito vrsto hobotnice iz rodu cirrate, v dolžino lahko meri tudi 1,7 metra.

Prvotno se je po družbenih omrežjih hitro razširila informacija, da gre za vampirskega lignja z znanstvenim imenom Vampyroteuthis infernalis, kar se je naposled izkazalo za napačno.

Abisalna ravnina je ravno ali zelo položno območje na dnu oceanske kotline. Spada med najbolj uravnane in zglajene predele zemeljskega površja in je tudi najmanj raziskano. Abisalne ravnine so običajno na globinah med 3.000 in 6.000 metri – praviloma na globinah čez 4.000 metrov. Sestavljajo okoli 40 odstotkov površine dna oceanov. Gre za zelo temno območje, ki ga sončna svetloba ne doseže, živa bitja na tem območju pa pogosto “komunicirajo” s pomočjo bioluminiscence.

oceansko dno
Foto: WIKIPEDIA

BONUS VIDEO: Bralka na Murterju posnela nenavadno žival

Če vas zanima, kaj o živali z Murterja pravi strokovnjak, preberite članek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!