Raziskovalci opozarjajo, da marihuana poveča tveganje za srčno in možgansko kap

Svet 28. Feb 202420:04 1 komentar
Marihuana MARŠ
Žiga Živulović jr./Bobo

Uživanje marihuane v kateri koli obliki poveča tveganje za srčno in možgansko kap. Tudi, če prepovedani substanci ne primešamo tobaka, pravi nedavno objavljena raziskava.

Uživanje marihuane v kateri koli obliki tudi, če ji ni primešan tobak, lahko poveča tveganje za nastanek srčnega in možganskega infarkta, ugotavlja nova študija.

Ameriški raziskovalci so v raziskavi ugotovili, da se dim od konoplje bistveno ne razlikuje od tobačnega, in da so tveganja za pojav kapi ob uživanju THC velika. Pri občasnih uživalcih te prepovedane substance je bilo tveganje za možgansko kap za 42 odstotkov večje, tveganje za srčno kap pa za 25 odstotkov večje kot pri osebah, ki ne uživajo marihuane. S številom dni uporabe droge tveganje za nastanek kapi narašča, študijo povzema CNN.

“Kajenje konoplje pomeni pomembno tveganje za srce in ožilje, prav tako uporaba tobaka. To je zelo pomembno, saj je uporaba konoplje v porastu, uporaba tobaka pa se zmanjšuje,” je povedala glavna avtorica študije Abra Jeffers, ki v bostonski bolnišnici raziskuje tobak in opuščanje kajenja.

Ugotovitve študije sovpadajo s predhodnimi izsledki podobnih študij. Tudi te so namreč pokazale, da je vsakodnevno uživanje marihuane povezano s povečanim številom koronarnih bolezni srca, srčnih napadov in kapi, je povedal profesor klinične farmacije in fizikalne medicine na Skaggsovi fakulteti za farmacijo in farmacevtske vede Univerze Kolorado Robert Page II. V izjavi za javnost je poudaril tudi, da nova študija predstavlja pomembne izsledke za zdravje prebivalstva, zdravnike pa pozval k ukrepanju. V študiji sicer ni sodeloval.

Kaj točno je ugotovila študija?

Raziskava je bila objavljena v sredo v znanstveni reviji Journal od the American Heart Association. Raziskovalci so v njej analizirali podatke 430.000 odraslih oseb, ki so jih s telefonsko anketo zbrali med letoma 2016 in 2020. Udeleženci so bili stari med 18 in 74 let, v povprečju 45 let. Okoli 90 odstotkov anketirancev ni nikoli uživalo marihuane, 63 odstotkov pa niti tobaka. Med uživalci marihuane jo je večina oseb kadila, teh je bilo 74 odstotkov. Vsakodnevno so marihuano uživali štirje odstotki anketirancev.

Ob primerjavi podatkov so avtorji študije odkrili, da je tveganje za koronarne srčne bolezni ter srčno in možgansko kap pri moških, mlajših od 55 let, in ženskah, mlajših od 65 let, za 36 odstotkov višje. Tveganje ni bilo odvisno od morebitnega sočasnega uživanja tobaka.

marihuana
PROFIMEDIA

V prejšnjih raziskavah so raziskovalci že ugotovili povezavo med boleznimi srca in uživanjem marihuane. Študija iz februarja 2023 je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje marihuane za tretjino poveča tveganje za koronarno bolezen.

Dve študiji, objavljeni novembra 2023, sta pokazali, da je pri starejših odraslih, ki ne kadijo tobaka, vendar uživajo marihuano, večje tveganje za pojav srčne in možjanske kapi, pri osebah, ki dnevno uporabljajo marihuano, pa tudi za 34 odstotkov večja verjetnost za pojav srčnega popuščanja.

Uporaba marihuane je med starejšimi odraslimi v porastu. Študija iz leta 2020 je pokazala, da se je število Američanov, starejših od 65 let, ki kadijo marihuano ali jo uporabljajo kot prehranski dodatek, med letoma 2015 in 2018 podvojilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje