Razkrili kradljivca evkaliptusa: Preveč se je najedel, da bi se vrnil na drevo

Magazin 07. Sep 202317:57 0 komentarjev
koala
PROFIMEDIA

Več tednov se je koala Claude ponoči prikradla v avstralsko drevesnico, kjer je jedla sadike evkaliptusa. Povzročila je za več kot 3.000 evrov škode, verjetno pa so jo ujeli ravno za to, ker se je preveč najedla.

Avstralski lastnik drevesnice Humphrey Herington si je več tednov beli glavo, z vprašanjem, kdo je izmuzljivi tat, ki mu žre sadike. Najprej je mislil, da so to pobegle koze. Potem je sumil oposume. Zadnje, kar je pričakoval, je, da bo nekega dne prišel v službo in našel “predrzno” koalo sredi odtrganih sadik evkaliptusov. Koala se je tako najedla, da se ni mogla več premikati.

“Koala je izgledala, kot da se je naveličala. Videti je bila zelo zadovoljna sama s seboj,” je za BBC povedal Herington. Koala, ki so jo poimenovali Claude, je povzročila za okoli 3.500 evrov škode.

Zaposleni v drevesnici Eastern Forest Nursery, ki se nahaja v bližini kraja Lismora na severu Novega Južnega Walesa, so pred nekaj meseci prvič opazili prežvečene rastline. “Pravzaprav ni bilo nobenih znakov ali sledi, ki bi lahko kazali na to, kaj se je zgodilo,” je povedal Herington. “Bila je skrivnost.”

Nastavili so past za oposume, a pri lovljenju nepridiprava niso bili uspešni. Da bi našli sledi za kradljivcem, so pregledali celo živalske iztrebke. Krivca so ujeli šele, ko je postal preveč pohlepen. “Nekega jutra, ko smo prišli na delo, je Claude sedel na drogu. Tisto jutro je manjkalo veliko rastlin. Mislim, da se je preveč najedel in je bil zato preveč utrujen, da bi se vrnil na drevo.”

Ko so Clauda razkrili kot tatu, ga je Herington nežno zavil v brisačo in prestavil na drevesa, ki so od drevesnice oddaljena okoli 300 metrov. “Toda čez nekaj dni se je vrnil in nadaljeval z nočnimi obiski.” Herington na kradljivo koalo ni bil jezen, ampak se je zabaval. Koale namreč niso znane po okretnosti ali iznajdljivosti. “Nisem mogel verjeti, da gre za koalo,” je dejal. “Bil sem šokiran, a tudi malce navdušen.”

Vendar ga je tudi zaskrbelo. “Tukaj sem že 20 let in to se še ni zgodilo,” je Herington dejal za BBC. Spraševal se je, ali gre za pomanjkanje hrane? Koale so namreč lansko leto na večjem delu vzhodne obale Avstralije uvrstili na seznam ogroženih vrst, saj se je njihovo število močno zmanjšalo. Grozijo jim krčenje zemljišč, požari, suša in bolezni. Brez ukrepov bi koale lahko izumrle do leta 2050. Nekatere naravovarstvene skupine ocenjujejo, da v divjini živi le še 50.000 koal.

V drevesnici bodo zdaj okoli sadik postavili zaščitno ograjo. Ironično je, da je koala pojedla sadike, ki so bile namenjene povečanju življenjskega prostora koal na tem območju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!