Izrael še naprej bombardira Gazo. “Spijo skupaj, da če umrejo, umrejo skupaj”

Svet 10. Okt 202311:00 1 komentar

V odgovoru na sobotni siloviti napad palestinskega Hamasa Izrael še naprej vztrajno bombardira Gazo. Trpljenje prebivalcev tega že desetletja okupiranega območja je iz minute v minuto večje.

Prebivalci Gaze pravijo, da izraelsko bombardiranje še nikdar ni bilo tako hudo, je za britansko radiotelevizijo BBC povedala delavka nevladne humanitarne organizacije Oxfam Buša Kalidi. Ta živi na Zahodnem bregu, vendar pa ima družino v Gazi.

“Nimajo vode, elektrike, goriva, zaloge pa se zmanjšujejo,” je povedala za omenjeni britanski medij. Z družino lahko po lastnih besedah komunicira le občasno, saj imajo prebivalci Gaze težave tudi z mobilnim internetom.

To, da Izrael “kolektivno kaznuje celotno prebivalstvo”, je po njenih besedah “kruto”. “Družina mi je povedala, da spijo skupaj, da če umrejo, umrejo skupaj.”

Da je bila današnja noč zaradi izraelskih zračnih napadov v Gazi “zelo težka”, je poročala tudi novinarka Al Džazire Juma el Sajed. Opozorila je, da so imeli v Gazi v zadnjih dveh dneh elektriko le štiri ure, razmere pa se bodo še poslabšale, če na območje ne bodo dobili goriva – po njenih besedah edina tamkajšnja elektrarna lahko deluje le še največ dva dneva, po tem pa bi v Gazi elektriko lahko imeli manj kot eno uro dnevno. “Niso le civilisti tisti, ki trpijo brez elektrike. Govorimo o bolnišnicah. Govorimo o popolni temi,” je dodala.

Agencija Združenih narodov (ZN) za palestinske begunce (UNRWA) je medtem sporočila, da je “ekstremno zaskrbljena”, saj je svoje domove v Gazi zapustilo na desettisoče ljudi, ki pa zaradi izraelskega bombardiranja nimajo dostopa do hrane in medicinske oskrbe, poroča Al Džazira.

Po besedah tiskovne predstavnice UNRWA Tamare al Rifai so zaprli vseh štirinajst centrov za distribucijo pomoči v Gazi, prav tako pa je “občutno škodo” utrpel sedež agencije v Gazi. Zaradi zaprtja distribucijskih centrov je brez pomoči v hrani ostalo pol milijona ljudi.

Po navedbah ZN je v Gazi razseljenih več kot 187.000 ljudi, število pa se bo po pričakovanjih še povečalo. 137.500 ljudi je poiskalo zavetje v 83 šolah, ki jih na območju tako imenovanega zapora na prostem vodijo ZN.

Gaza
Kan Junis, Gaza (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)

“Popolno obleganje” Gaze oziroma prekinitev dobave elektrike, hrane in goriva, ki ga je včeraj napovedal Izrael, je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Kot navaja Al Džazira, je poudaril tudi kontekst napadov in spopadov te dni, do katerih da ni prišlo v “vakuumu”.

Več o zgodovini izraelsko-palestinskega konflikta oziroma ključnih pojmih preberite v prispevku “Kaj je Gaza? Kaj je Hamas? Kaj je Hezbolah? Pojasnjujemo ključne pojme konflikta“.

Izraelska vojska, ki silovito bombardira izjemno gosto naseljeno območje Gaze – ponoči je po lastnih navedbah zadela dvesto tarč –, je tamkajšnjim prebivalcem svetovala, naj Gazo zapustijo prek prehoda Rafah in gredo v Egipt. Le malo kasneje pa je sporočila, da je prehod pravzaprav zaprt, poroča BBC. Da je prehod do nadaljnjega zaprt, je kasneje za tiskovno agencijo dpa potrdil tudi egiptovski vir, ki deluje na področju varnosti.

Po besedah izraelske vojske so legitimna tarča napadov tudi parlament v Gazi in posamezni ministri, navaja Al Džazira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje