Rdeč alarm na Jadranu: prekinjene trajektne povezave, zaprte nekatere ceste

Svet 17. Apr 202212:25 > 12:55 0 komentarjev
Veter Hrvaška
PROFIMEDIA

Hrvaški meteorologi so objavili rdeč alarm na celotnem Jadranu. Vzrok za to so izredno močni sunki vetra. Na nekaterih delih bodo sunki dosegli tudi 200 kilometrov na uro.

Današnji dan je v znamenju močnega vetra. V Sloveniji po podatkih Agencija za okolje in prostor (Arso) najmočneje piha na Primorskem, kjer veter dosega hitrost med 85 in 100 kilometri na uro.

Še močnejši veter pa je na hrvaški obali, kjer so iz državnega hidrometeorološkega zavoda sporočili, da zaradi močnih sunkov in orkanov razglašajo rdeči alarm za celoten Jadran. Na območju Reke je mogoče pričakovati sunke burje do 200 kilometrov na uro. Močan veter je tudi ob vznožju Velebita. Na hrvaški obali bo danes sicer sončno, temperature pa se bodo na Jadranu gibale med 15 in 19 stopinjami Celzija, vendar bo idilično vreme “kvaril” močan veter.

Opozorilo je izdala tudi Hrvaški avtoklub (HAK). Del avtoceste A1 Zagreb-Split-Ploče je med priključkoma Sveti rok in Posedarje zaprt za ves promet, zaradi vetra pa na delu Jadranske magistrale ne smejo voziti dostavna vozila in vozila s ponjavami. Omejitve so tudi na mostu na Krk, kjer prepoved velja za motorna kolesa, počitniške prikolice, dvonadstropne avtobuse in kombije nad 1,9 metra višine.

Veter je prekinil tudi številne povezave trajektov s hrvaškimi otoki. Nekaj čakalnih vrst je tudi na mejnih prehodih za vstop v Slovenijo. Na mejne prehodu Bregana– Obrežje vozila čakajo do pol ure.

Alarm Jadran
HDMZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!