Rdeče morje: ameriški rušilec po napadih hutijevcev sestrelil več brezpilotnikov

Svet 04. Dec 202306:59 0 komentarjev
Ameriški rušilec Carney
Foto: U. S. Navy via REUTERS

Potem ko so jemenski uporniki hutijevci zadeli ameriško vojaško ladjo in britansko plovilo, je ameriški rušilec Carney v Rdečem morju v nedeljo sestrelil več brezpilotnih letal, ki so ogrožala njega in tovorne ladje, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo Centcom.

“Danes so se v mednarodnih vodah na jugu Rdečega morja zgodili štirje napadi na tri tovorne ladje,” je sporočilo ameriško centralno poveljstvo Centcom in dodalo, da je rušilec Carney odgovoril na klice v sili z ladij in sestrelil tri drone, ki so leteli proti njemu.

Po navedbah Centcoma so napadi predstavljali neposredno grožnjo mednarodni trgovini in pomorski varnosti. “Imamo vse razloge, da verjamemo, da je napade omogočil Iran, čeprav so jih izvedli hutijevci iz Jemna,” so še dodali.

Hutijevci so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo Number 9 in na tovorno ladjo pod bahamsko zastavo Unity Explorer, češ da gre pravzaprav za izraelski ladji. Obljubili so nadaljevanje napadov “dokler se izraelska agresija proti bratom v Gazi ne ustavi”.

Raketa je zadela tudi tovorno ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, Sophie II. Vse tri zadete ladje so utrpele le minimalno škodo, žrtev pa ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!