Ulice in hiše pod vodo tudi na Hrvaškem, odpovedanih več trajektnih linij

Svet 03. Nov 202309:05 > 14:15 0 komentarjev
Močan jugo v Splitu. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO)

Tudi na Hrvaškem, kjer je zaradi krompirjevih počitnic precej Slovencev, je zaradi izredno močnih padavin in močnega vetra na kninskem in splitskem območju prižgano rdeče opozorilo, na območju hrvaške Istre in Reke pa oranžno. Plimovanje morja je visoko, piha močan jugo, odpovedane so številne trajektne linije, pod vodo je več ulic in hiš.

Na Hrvaškem je zaradi močnega dežja in juga na kninskem in splitskem področju prižgano rdeče opozorilo, na območju hrvaške Istre in Reke pa oranžno.

veter
Močan jugo je na Hrvaškem prevračal tovornjake. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO)

Močan jugo, ki že od četrtka piha v Splitu in na širšem območju, je danes povzročal velike težave med drugim v prometu, poročajo hrvaški mediji.

Morje je v Splitu poplavljalo obalne dele mesta, podobno je bilo tudi drugod v Dalmaciji, med drugim v Trogirju, Šibeniku in Kaštelih ter na otokih Brač, Vis, Korčula in Hvar, kjer so pod vodo objekti ob morju in številne ceste.

Zaradi silovitega vetra so odpovedali številne trajektne in katamaranske linije po celotnem Jadranu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Splitu so sunki vetra danes dosegli okoli sto kilometrov na uro, gasilci pa so prejeli več deset prijav o podrtih drevesih na cestah. Močan jugo, ki je prevračal tudi tovornjake, je s sunki okoli ali nad 90 kilometrov na uro pihal tudi v Dubrovniku, Zadru in Šibeniku, povzročal pa je tudi visoke valove.

Vse pristojne službe so v stalni pripravljenosti, zagotavljajo hrvaške oblasti. Opozorilo so pri južnih sosedih izdali tudi zaradi občutnega porasta vodostaja Mure, Drave in Save.

“Obilne akumulirane padavine na območju Hrvaške in gorvodno sosednjih držav bodo povzročile občutno povišanje vodostaja Mure, Drave in Save. Glede na hidrološke modele in nadaljnjo napoved obilnih padavin je pričakovati nenaden dvig vodostaja tudi v manjših pritokih,” opozarjajo Hrvatske vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!