Redko naznanilo ameriške vojske: v bližino Izraela prispela jedrska podmornica

Svet 06. Nov 202311:57 3 komentarji
Balistična podmornica
Foto: US Central Command

V bližino Izraela je prispela ameriška jedrska podmornica razreda Ohio, je sporočila ameriška vojska. Za zdaj ni znano, za katero od štirih podmornic omenjenega razreda gre.

Ameriška vojska ni navedla podrobnosti o destinaciji, imenu ali oborožitvi 170-metrske podmornice z jedrskimi zmogljivostmi, ki je prispela v vzhodno Sredozemlje. To ZDA uporabljajo že od hladne vojne, predvsem kot sredstvo za odvračanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah televizije CNN naj bi šlo za odvračilno sporočilo Iranu in njegovim zaveznikom v regiji. Napovedi prisotnosti jedrske podmornice na določenem območju so sicer v ameriški vojski redke, saj te običajno delujejo v popolni tajnosti.

Ameriška mornarica razpolaga s štirimi podmornicami razreda Ohio. Te so bile nekdaj opremljene z balističnimi izstrelki, nato pa so jih prilagodili za uporabo konvencionalnega orožja. Vsaka podmornica lahko nosi 154 vodenih raket tomahavk, kar je bistveno več kot druga plovila mornarice.

Podmornica Ohio Podmornica Ohio
Foto: PROFIMEDIA
Podmornica Ohio Podmornica Ohio
Foto: PROFIMEDIA
Podmornica Ohio Podmornica Ohio
Foto: PROFIMEDIA

Po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra ter začetku izraelskih povračilnih napadov in kopenske ofenzive na območje Gaze so ZDA v vzhodno Sredozemlje že poslale vojaške ladje, vključno z dvema letalonosilkama. Na območje naj bi Washington napotil tudi enoto marincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje