Igor Gabrovec je novi župan občine Devin-Nabrežina

Svet 13. Jun 202211:49 > 19:33 0 komentarjev
Igor Bitenc
Borut Živulović/BOBO

V italijanskih mestih so v nedeljo imeli županske volitve. V občini Devin-Nabrežina je slavil slovenski zamejec Igor Gabrovec. Pravosodni referendum medtem ni uspel, saj je glas oddalo le 20,8 odstotka volilnih upravičencev. Za veljavnost referendumov bi morala glasovati več kot polovica od 49 milijonov volilcev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Tisti, ki so glasovali, so večinsko podprli predlagane reforme.

V Italiji so v nedeljo potekale delne lokalne volitve, in sicer v okoli 1.000 od 8.000 občin, pravico do glasovanja je imelo okoli devet milijonov volilcev.

Volitve so potekale v nekaterih večjih mestih, kot so Verona, Genova, Monza, Palermo in tudi v Gorici. Tam se po prvih preštetih glasovih obeta drugi krog, v katerem se bosta pomerila sedanji župan Rodolfo Ziberna in kandidatka leve sredine Laura Fasiolo. V občini Devin-Nabrežina pa je župan postal slovenski zamejec Igor Gabrovec, ki je zbral več glasov kot dosedanja županja Daniela Pallotta. Zbral je 51,45 odstotka glasov, Pellota pa 48,55.

Po izidih vzporednih volitev, ki jih je za Rai pripravila agencija Opinio Italia, bo v večini večjih občin za izvolitev županov potreben drugi krog, ki bo potekal čez dva tedna. Izvolitve v prvem krogu, za katero je treba zbrati vsaj 50 odstotkov podpore, si po projekcijah obeta Marco Bucci v Genovi in Pierluigi Biondi v mestu L’Aquila. V Palermu se župansko mesto nasmiha kandidatu Lige in stranke Naprej Italija Robertu Lagalli.

Zelo napet je boj v Veroni, kjer bo glede na izide vzporednih volitev za izvolitev župana potreben drugi krog. Največ glasov, med 37 in 41 odstotkov, je dobil nekdanji nogometaš, socialdemokratski kandidat Damiano Tommasi. 26. junija se bo pomeril bodisi s kandidatom stranke Naprej Italija in nekdanjim županom Flaviom Tosijem bodisi dosedanjim županom Federicom Sboarino, ki ga podpirata skrajno desni Liga in Bratje Italije. Uradno štetje glasov se je začelo ob 14. uri in še vedno poteka.

Glasovanje so zaznamovale težave na nekaterih voliščih, zlasti v Palermu. Tam so se, ker je več vodij volišč v zadnjem trenutku odpovedalo sodelovanje, nekatera volišča odprla pozneje. Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je dogajanje označila za skrajno resno in napovedala preiskavo dogajanja.

Po poročanju medijev naj bi bil razlog za odsotnost dejstvo, da je lokalni nogometni klub Palermo v nedeljo igral pomembno tekmo, na kateri so si zagotovili preboj v drugo italijansko ligo, t. i. serie B.

Nedeljski pravosodni referendum pa v Italiji zaradi prenizke udeležbe ni uspel. Ker se je o petih predlogih izreklo le 20,8 odstotka volilcev in predpisana 50-odstotna volilna udeležba ni bila dosežena, sprememb na tem področju ne bo.

Volilci so odločali o petih referendumskih predlogih, od katerih so se trije nanašali na reformo pravosodja, dva pa na kazensko pravosodje in boj proti korupciji. Med predlogi je bila odprava t. i. zakona Severino, ki osebam, obsojenim hujših zločinov, vključno s korupcijo, šest let onemogoča kandidiranje na volitvah. Po tem zakonu je bil nekdanji premier Silvio Berlusconi leta 2013 izključen iz senata, ker je bil obsojen davčnih utaj. Poleg tega so glasovali tudi o predlogu, da bi tožilcem prepovedali, da postanejo sodniki, in obratno.

Dejstvo, da referendumsko glasovanje ni uspelo, bi lahko razumeli kot poraz za skrajno desno stranko Liga, ki je skupaj z Radikalno stranko v preteklih mesecih zbrala pol milijona podpisov za njegovo podporo. V Ligi so za neuspeh oziroma nizko udeležbo okrivili medije, češ da niso dovolj pozornosti posvečali referendumu. “Izgubili smo, nima smisla lagati,” je dejal njen senator Roberto Calderoli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!