Rekordna suša na jugu Francije: čolni obtičali na skalah in pesku

N1 video 03. Mar 202311:09 1 komentar

Posnetki izsušenega jezera in popolnoma suha rečna struga razkrivajo razsežnosti rekordne suše, ki je prizadela jug Francije. Meteorologi so med januarjem in februarjem zaznali kar 32 dni brez omembe vrednih padavin - najmanj v zadnjih 64 letih. Francoske oblasti so že pozvale prebivalce, ki živijo na območjih, ki jih suša najbolj ogroža, k varčevanju z vodo, a ti med sprehodi po izsušenih rečnih strugah in jezerih novinarski ekipi Reutersa pravijo: "Zaskrbljujoče je."

“Zaskrbljujoče je,” je za Reuters povedal Sebastien Moinaux, prebivalec mesteca Flassan Sur Issole na jugovzhodu Francije. Novinarska ekipa ga je ustavila med sprehodom po popolnoma izsušeni strugi reke Issole.

“Doma poskušamo varčevati z vodo, trudimo se, ampak gre za tako majhne količine, ki na individualni ravni ne nanesejo veliko. A moramo vsaj poskusiti,” je še dodal. Struga reke Issole je izsušena že tri mesece. “Reka je že bila izsušena v preteklosti, ampak nikoli tako dolgo,” je ob tem poudarila še ena prebivalka mesta Marie-Chantal Hocquaux

Francoska meteorološka služba Meteo France je med 21. januarjem in 22. februarjem zabeležila 32 dni z manj kot milimetrom padavin, kar predstavlja nov rekord v zadnjih 64 letih (od leta 1959). Ocenjujejo, da so februarja imeli 75-odstotni upad padavin. Zaradi suše je francosko ministrstvo za ekologijo v petih francoskih administrativnih enotah določilo stanje visoke pripravljenosti za omejitev pitne vode. Francoski predsednik Emmanuele Macron je v soboto pozval k “načrtu za trezno rabo vode”, ki bi lahko vključeval boljše načine recikliranja deževnice, odpravo puščanja v vodovodnih sistemih in bolj optimalno porazdelitev pitne vode med potrošnike.

Slabih 100 kilometrov stran, na obali izsušenega jezera Saint-Cassien, ki ima povprečno globino 20 metrov, so na skalah in pesku obtičali čolni. Deli jezera, ki prav tako leži v administrativni enoti Var, so popolnoma izsušeni. “20 dni nas loči od začetka pomladi, gladina jezera pa se ne dviguje,” je novinarjem zaskrbljeno povedal oskrbnik kampa ob obali jezera Giovanni Clatot in dodal, da se gladina vode ni dvignila že od začetka zime.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje