Mrtvi tek v predstavniškem domu, a McCarthy napovedal skorajšnjo zmago

Svet 06. Jan 202308:30 > 22:51 0 komentarjev
Predstavniški dom ameriškega kongresa
Jon Cherry/REUTERS

Vodja kongresnih republikancev Kevin McCarthy iz Kalifornije je po 13. zaporednem porazu na volitvah za predsednika predstavniškega doma zatrdil, da bo kmalu prevzel položaj. McCarthy od torka ne uspeva zbrati dovolj glasov, predstavniški dom pa je do izvolitve predsednika ohromljen.

McCarthyju je uspelo danes na svojo stran pridobiti najprej 14 upornih republikancev, nato v 13. krogu volitev 15, kar pa še vedno ni bilo dovolj. Načeloma bi potreboval za zmago 218 glasov, vendar pa je vse odvisno od tega, koliko od 435 članov predstavniškega doma je v dvorani in glasuje.

Članov je sicer le 434, ker je po volitvah lani novembra eden od demokratov umrl. Republikanci imajo 222 sedežev, demokrati pa 212. McCarthy je imel uvodoma proti sebi okrog 20 republikanskih upornikov, ki jih ni omajal niti javni poziv bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Danes pa je postalo očitno, da se nekaj premika, ker se je opozicija zmanjšala, v 13. krogu pa uporniki niso predlagali nobenega kandidata in se je volilo le med McCarthyjem in demokratskim kandidatom. Vendar pa je bilo proti še vedno dovolj upornikov, da McCarthy ni uspel.

Prepričan, da bo izvoljen še nocoj

Republikanci so si po 13. krogu volitev tesno izvolili prekinitev dela do 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ker so čakali, da se v Washington vrneta dva McCarthyjeva podpornika, kar bi morda zadostovalo za zmago. McCarthy je novinarjem izrazil prepričanje, da bo izvoljen še nocoj.

Vendar pa ni nič zanesljivo. McCarthy je v pogajanjih z upornimi člani poslanske skupine svoboda privolil v številne koncesije, s katerimi je oslabil svoj prihodnji položaj. Vprašanja o dolgem postopku je zavrnil s trditvijo, da so se republikanci prav zaradi tega vmes naučili, kako je treba vladati.

Demokrati so od torka ostali enotni in so vse svoje glasove oddajali svojemu vodji Hakeemu Jeffriesu iz New Yorka ter vmes skupaj z ameriškimi komiki uživali v blamaži republikancev in McCarthyja. Republikanci so sicer zagotavljali, da z vsem skupaj ni nič narobe, ker je demokracija pač kaotična. Vendar pa je bila razlika s prejšnjimi leti, ko so bili republikanci enotni, ko je bilo treba, zelo očitna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!