Rešiti želi človeštvo pred umetno inteligenco: njegova rešitev je vsadek v glavo

Digitalno 18. Okt 202316:38 0 komentarjev
Elon Musk, Neuralink
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Vizionarski multimilijarder meni, da bo umetna inteligenca uničila človeštvo. Rešitev vidi v povezavi umetne inteligence in človeka, ki pa morda vodi prav k temu, česar se najbolj boji.

“Upamo, da bo Neuralink igral vlogo pri zmanjševanju ‘civilizacijskega tveganja’, ki ga umetna inteligenca predstavlja za človeštvo,” je Elon Musk zapisal na omrežju X.

Izraz “civilizacijsko tveganje” je Musk prvič uporabil septembra na prvem – za javnost sicer zaprtem – srečanju vrha tehnoloških velikanov z ameriškimi senatorji o regulaciji umetne inteligence, o čemer smo že pisali. Srečanja na Capitol Hillu v Washingtonu so se poleg Muska in nekaterih senatorjev udeležili tudi Mark Zuckerberg (Meta/Facebook), Bill Gates (Microsoft), Sundar Pichai (Google) in Sam Altman (OpenAI).

“Obstaja možnost, večja od nič, da nas bo umetna inteligenca vse pobila”

Po srečanju je Musk med odgovarjanjem na vprašanja novinarjev dejal: “Posledice tega, če bi pri umetni inteligenci šlo kaj narobe, bi bile resne. Zato moramo biti proaktivni in ne reaktivni.”

“Obstaja možnost, večja od nič, da nas bo umetna inteligenca vse pobila. Mislim, da je možnost nizka. Toda če takšna možnost obstaja, mislim, da bi morali razmisliti tudi o krhkosti človeške civilizacije,” je dejal Musk in to označil za civilizacijsko tveganje.

Eden izmed načinov, kako bi se temu tveganju izognili, je po Muskovem mnenju “združitev človeka in umetne inteligence”, kar bi izboljšalo njuno komunikacijo. To pa bi lahko dosegli tudi z možganskimi vsadki, ki bi jih lahko izkoristili na različne načine.

Pred dobrim mesecem dni je Elon Musk na svojem družbenem omrežju X ponosno sporočil, da bo njegovo podjetje Neuralink začelo klinično preizkušati možganske vsadke, ki bi jih pritrdili na možgane ljudi s paralizo in jim s podporo umetne inteligence povrnili izgubljene funkcije, poroča Forbes.

Z računalniki bi lahko komunicirali samo z mislimi

“Tehnologija vsadkov bo ljudem omogočila interakcijo z računalniki samo z mislimi in bi morala izboljšati naše sposobnosti komuniciranja z umetno inteligenco ‘za več redov velikosti’,” je pojasnil Musk.

“Predstavljajte si, da bi to imel Stephen Hawking,” je dodal. Ob tem je Musk dejal še, da je zmanjšanje tveganja, ki ga za človeštvo predstavlja umetna inteligenca, “dolgoročni” cilj Neuralinka.

Prvi testi podjetja Neuralink so namenjeni oceni varnosti in funkcionalnosti vsadkov pri ljudeh. Kako naj bi vse skupaj bilo videti, si oglejte v spodnjem videu.

Po možganskih vsadkih še robotske okončine?

Če bi se izkazalo, da so možganski vsadki varni in delujejo, pa gre vizija Elona Muska še dlje.

“Rešitev Luke Skywalker lahko postane resnična,” je zapisal v komentarju na svojo objavo. S tem je, tako Forbes, namignil na prihodnje sodelovanje med Neuralinkom in še enim od njegovih podjetij – Teslo. Ta namreč razvija humanoidnega robota Optimus, o čemer smo pisali tudi mi.

Musk predlaga, da bi ljudje, ki so jim amputirali katerega od udov, namesto protez dobili robotske okončine, ki bi jih nadzorovali s pomočjo možganskih vsadkov. Idejo je Musk verjetno dobil v znanstvenofantastičnem filmu Imperij vrača udarec, v katerem je protagonist Luke Skywalker dobil robotsko protezo, potem ko je izgubil roko.

Sicer danes že obstajajo proteze, ki jih lahko do neke mere nadzorujemo “z mislimi”, vendar so za njihovo delovanje še vedno potrebne delujoče človeške mišice. Eno takih protez prikazuje spodnji posnetek.

Je to uvod v resnični propad človeštva?

Kakšne bi bile daljnosežne posledice, če bi se Muskova vizija v popolnosti uresničila, je težko predvideti.

Nekako pa se ne moremo znebiti občutka, da bi se preko tovrstnih rešitev lahko uresničila tudi zaenkrat še znanstvenofantastična napoved, da so kiborgi (mešanica človeka in robota) naslednja stopnja evolucije, še posebej, če se človeštvo želi razširiti na druge planete. Če bi se to uresničilo, pa nismo več daleč od še naslednje stopnje, kjer umetno življenje ugotovi, da je na življenje v vesolju bolje pripravljeno od biološkega in se ga posledično znebi.

O tej možnosti je na primer v knjigi Znanost v štoparskem vodiču po galaksiji pisal britanski pisatelj Michael Hanlon. To pa seveda pomeni prav tisto, kar si Musk sicer želi preprečiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!