Režiser, ki si je razbitine Titanika ogledal 33-krat: Izguba Titana je ironična

Svet 23. Jun 202307:20 0 komentarjev
James Cameron
BBC NEWS via REUTERS

Hollywoodski filmski režiser James Cameron, ki je režiral tudi z več oskarji nagrajeni film iz leta 1997 Titanik, je za BBC dejal, da je slutil, da je podmornica izgubljena. Dodal je, da je bil prepričan, da bodo podmornico našli tam, kjer je bila njena zadnja znana lokacija.

Filmski režiser James Cameron se je do razbitin Titanika potopil že triintridesetkrat. Ko je odjeknila novica, da je podmornica Titan pogrešana, je bil na ladji, zato novice ni slišal do ponedeljka.

Ko je izvedel, da je podmornica obenem izgubila komunikacijo in navigacijski sistem, je sumil, da se je zgodila katastrofa. “Čutil sem, kaj se je zgodilo. Ko odpove elektronika, veš, da podmornice ni več,” je dejal za BBC.

Takoj se je povezal z znanci, ki se ukvarjajo z globinskimi potopi. “Izvedel sem, da so se spuščali. Bili so na 3.500 metrih in na poti proti dnu na 3.800 metrih. Izgubili so komunikacijo in navigacijo in takoj sem rekel, da se to ne more zgoditi brez katastrofičnega dogodka. Prva stvar, ki mi je prišla na misel, je bila implozija,” je pripovedoval za britansko javno medijsko hišo.

Po njegovi oceni so bili pretekli dnevi kot dolgotrajna nočna mora, v kateri so “ljudje tekali naokrog in govorili o hrupu, kisiku in vseh drugih stvareh”. Sam je bil prepričan, da je podmornica točno pod zadnjo znano globino in položajem.

V četrtek je predstavnik ameriške mornarice za CBS News povedal, da je mornarica “zaznala akustično anomalijo, ki ustreza imploziji” že kmalu po tem, ko je Titan izgubil stik s površjem. Informacijo so posredovali ekipi ameriške obalne straže, ki so jo uporabili za zožitev območja iskanja.

Dodal je, da so jo, potem ko so uporabili daljinsko vodeno podvodno vozilo (ROV), našli praktično takoj. “ROV je bil v vodi samo tri ure, preden so ga našli, torej, kaj to pomeni? Šli so do zadnjega znanega položaja, pogledali na sonar, videli nekaj, česar prej tam ni bilo, se odpeljali in jo našli. Precej preprosto,” je dejal.

Cameron, ki je režiral danes že kultni film Titanik (1997), meni, da je izguba Titana in posadke strašno ironična. “Še en brodolom, ki žal temelji na istih načelih neupoštevanja opozoril. Ladja leži na dnu oceana, ne zaradi železa ali njene sestave, ampak zaradi slabega pomorstva. Kapitana so opozorili, da so tam ledene gore, ni bilo lune, a je nadaljeval. Mislim, da zaradi pohlepa in želje po slavi. /…/ In spet smo tu. Na istem mestu, z eno razbitino zraven druge, zaradi istega presnetega razloga. Podjetje OceanGate so opozorili,” je dejal.

Za BBC je izdal, da so nekateri člani skupnosti, ki se ukvarja z globinskim potapljanjem, podjetju napisali pismo, v katerem so med drugim ocenili, da so na poti katastrofe. To pa niso bila edina opozorila.

V pismu, ki ga je marca 2018 družbi OceanGate poslalo Društvo za pomorsko tehnologijo, je pisalo, da bi lahko “trenutni eksperimentalni pristop družbe OceanGate povzročil negativne posledice, od manjših do katastrofalnih”. Prav tako je na pomanjkljivosti plovila že leta 2018 opozoril nekdanji uslužbenec družbe David Lochridge, ki je bil direktor pomorskih operacij v podjetju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!