Romunija: v požaru v covidni bolnišnici umrlo najmanj sedem ljudi

Črna kronika 01. Okt 202113:09 > 15:43 0 komentarjev
Bolnišnica Romunija požar
Costin Dinca/REUTERS

V požaru, ki je izbruhnil v bolnišnici v mestu Constanta na vzhodu Romunije, je umrlo najmanj sedem ljudi.

Požar je izbruhnil na oddelku za intenzivno nego infekcijske klinike, na katerem so zdravili tudi covidne bolnike. Vse bolnike so evakuirali iz bolnišnice, požar pa pogasili sredi jutra, so sporočili iz romunskega inšpektorata za nujne primere.

Po poročanju medijev je začelo goreti na oddelku za intenzivno nego. Med požarom je bilo v bolnišnici 113 bolnikov, deset na oddelku za intenzivno nego.

Državno tožilstvo sprožilo preiskavo

Na videoposnetkih je videti ljudi, ki skačejo skozi okna v nižjih nadstropjih bolnišnice, piše Reuters. Vzrok požara še ni znan. Državno tožilstvo je sporočilo, da je sprožilo preiskavo. Romunski mediji domnevajo, da bi lahko bil vzrok zastarela električna napeljava.

V romunskih bolnišnicah se trenutno zdravi več kot 12.000 bolnikov s covidom-19, od tega 1.364 na intenzivni negi. Na bolnišničnem zdravljenju je tudi 315 otrok.

Predsednik Romunije Klaus Iohannis je v odzivu sporočil, da državi ni uspela temeljne naloga zaščititi svoje državljane.

Romunija je v zadnjih treh desetletjih zgradila eno bolnišnico in od vseh držav članic EU porabi najmanj denarja za zdravstvo. Več deset tisoč zdravnikov in medicinskih sester je zapustilo državo. Še preden je izbruhnila pandemija, je bil romunski zdravstveni sistem pod velikim pritiskom, korumpiran, neučinkovit in politično usmerjen. Država ima eno najslabših zdravstvenih infrastruktur v EU.

Podobne tragedije v Romuniji in Makedoniji

V Romuniji, ki ima 19 milijonov prebivalcev, je to že tretji požar v bolnišnicah s staro opremo in slabo infrastrukturo v zadnjih nekaj letih.

Novembra lani je v požaru, ki je izbruhnil na oddelku za intenzivno nego v covidni bolnišnici v mestu Piatra Neamt, umrlo deset ljudi, v požaru v bolnišnici Matei Bals v Bukarešti pa pet. Po požaru v Bukarešti je romunski predsednik Kluas Iohannis pozval k nujni reformi in dejal, da se takšne tragedije ne smejo več ponoviti.

Na začetku septembra se je podobna nesreča zgodila v covidni bolnišnici v Tetovu na severu Makedonije. Takrat je v eksploziji umrlo 14 ljudi, vzrok požara še ni znan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!