Romunski predsednik vlade odstopil

Svet 12. Jun 202322:03 1 komentar
Nicolae Ciuca.
Nicolae Ciuca. (Foto: PROFIMEDIA)

Romunski predsednik vlade Nicolae Ciuca iz vrst liberalne stranke (PNL) je odstopil s svojega položaja in vodenje vlade predal svojemu koalicijskemu partnerju Marcelu Ciolacuju iz socialnih demokratov (PSD). Predaja oblasti je stekla v skladu s koalicijskim dogovorom med strankama, ki vsebuje rotirajoče predsedovanje vladi.

Stranki PNL in PSD sta leta 2021 sklenili dogovor o oblikovanju skupne vlade, v kateri sicer sodeluje tudi manjša stranka madžarske manjšine UDMR. Dogovor med PNL in PSD vsebuje rotirajoče predsedovanje vladi do rednih volitev decembra 2024, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nicolae Ciuca bi moral vodenje vlade predati že konec maja, vendar so najhujše stavke učiteljev v zadnjih 18 letih te načrte odložile. Učiteljski sindikati so nato danes prekinili tri tedne trajajočo stavko, potem ko je vlada obljubila 25-odstotno povišanje plač in letne bonuse do leta 2027.

“Menim, da je ta konflikt sedaj končan, zato je napočil trenutek, da zaključim svoje delo kot predsednik romunske vlade,” je dejal Ciuca ter pohvalil svoj kabinet za zagotavljanje stabilnosti v državi.

Ciuca si je ime ustvaril predvsem v letih 2001-2004 kot poveljnik romunskih vojaških kontingentov v Afganistanu in Iraku. Njegov naslednik Ciolacu pa je od leta 2019 vodja stranke PSD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje