Romunsko vlado bo zdaj poskušal sestaviti upokojeni general

Svet 21. Okt 202115:47 > 15:50 0 komentarjev
Klaus Iohannis in Nicolae Ciuca
(Klaus Iohannis in Nicolae Ciuca). George Calin/Inquam Photos/REUTERS

Novo romunsko vlado bo poskušal sestaviti Nicolae Ciucă, aktualni obrambni minister in upokojeni general.

Novi romunski premier naj bi po novem postal Nicolae Ciucă. Aktualnemu obrambnemu ministru, nekdanjemu poveljniku generalštaba, sicer pa politiku vladajoče Nacionalne liberalne stranke PNL je predsednik države Klaus Iohannis danes podelil mandat za sestavo vlade.

54-letni Ciucă je širši javnosti postal znan predvsem v letih 2001–2004, ko je poveljeval romunskima misijama v Afganistanu in Iraku. Že dolgo velja za Iohannisovega favorita za mandatarja, piše nemška tiskovna agencija dpa. “Politična kriza se mora končati zdaj. Zdaj. Zdaj moramo vsi skupaj končati to krizo, ki traja že predolgo, še posebej glede na pandemijo in dramatično situacijo v bolnišnicah, medtem ko se približuje zima,” je ob imenovanju mandatarja izpostavil Iohannis.

Zapleti na romunskem političnem parketu

Romunija se je po razpadu koalicije med PNL in manjšo okoljsko-liberalno stranko USR znašla v hudi politični krizi. V sredo je propadel poskus predsednika USR Daciana Cioloșa, da bi v parlamentu pridobil večinsko podporo za svojo sredinsko manjšinsko vlado.

Državo tako zaenkrat še vodi premier Florin Citu, katerega pooblastila pa so omejena, potem ko mu je parlament pred dvema tednoma izrekel nezaupnico. To je še posebej zaskrbljujoče v luči pandemije covida-19, ki je v Romuniji dosegla rekordne razsežnosti in prignala zdravstveni sistem na rob zmogljivosti.

Ali namerava Ciucă oblikovati novo koalicijo z USR ali pa bo morda skušal pridobiti vsaj podporo opozicijske socialdemokratske stranke PSD svoji vladi v parlamentu, naj bi bilo znano v kratkem. PNL je poleg tega povezana s stranko madžarske manjšine UDMR, a skupaj v parlamentu nimata večine. Za potrditev svoje vlade v parlamentu ima deset dni časa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!