Rudarji v Mehiki ujeti že teden dni, reševanje ovirajo ruševine in tema

Svet 12. Avg 202210:06 > 11:14 0 komentarjev
Ujeti rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril

Potapljače mehiške vojske so pri prvem poskusu spusta globoko v poplavljen premogovnik na severu Mehike, v katerem je že teden dni ujetih deset rudarjev, ovirale ruševine. Družine ujetih rudarjev še vedno čakajo pred rudnikom na informacije, mehiški obrambni minister pa je zatrdil, da bodo nadaljevali reševanje, a morajo ob tem varnost zagotoviti tudi za reševalne ekipe.

Rudarji so ostali ujeti v rudniku v obmejni zvezni državni Coahuila že 3. avgusta, ko se je pri izkopavanju zrušila stena predora. To je vodilo v poplavljanje delov podzemnega rudnika. Petim se je uspelo rešiti s poškodbami, s preostalimi desetimi pa od takrat pravzaprav niso imeli stika. Tako ni znano, ali so nesrečo sploh preživeli.

Urad mehiškega generalnega državnega tožilca je v četrtek sporočil, da je zahteval sodno obravnavo v Coahuili, da bi domnevnega lastnika rudnika obtožili nezakonitega izkoriščanja državnega premoženja, ker “ni izpolnjeval zakonskih obveznosti za pridobivane premoga”.

Do včeraj jim je uspelo občutno zmanjšati globino vode, ki je bila na začetku približno 30 metrov, so pa doslej imeli težave s pošiljanjem ekip v rudnik, ki bi ocenile, ali so razmere dovolj varne za reševalno misijo.

Dva vojaška potapljača sta v sredo vstopila v enega od treh poplavljenih jaškov, potem ko sta se rudar in potapljač pred tem potopila štirikrat, da bi odstranila ruševine.

“Ni prostora za premik naprej, obstajajo ovire, tudi nekaj lesenih desk. Tudi z lučmi ni dovolj vidljivosti, da bi identificirali, kaj vidijo,” je dejal obrambni minister Luis Cresencio.

Ujeti rudarji v Mehiki Ujeti rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril
Ujeti rudarji v Mehiki Ujeti rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril
Ujeti rudarji v Mehiki Ujeti rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril
Rudarji v Mehiki Rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril
Ujeti rudarji v Mehiki Ujeti rudarji v Mehiki
REUTERS/Daniel Becerril

Cresencio je na novinarski konferenci dodal, da bodo uradniki nadaljevali poskuse, da vstopijo v rudnik, hkrati pa bodo ob tem zagotavljali varnost reševalnih ekip. Globina voda v treh jaških je približno 9, 7 in 5 metrov, še poroča Reuters.

To pa ni prvič, da so rudniki v Coahuili, glavni regiji za proizvodnjo premoga v Mehiki, predmet žalostnih zgodb. Lani je junija in julija v jami umrlo devet rudarjev, v tej zvezni državi pa se je zgodila tudi najhujša rudarska nesreča v Mehiki, ko je februarja 2006 v eksploziji v rudniku Pasta de Conchos umrlo 65 rudarjev, osem pa so jih rešili s hudimi opeklinami, je spomnila Al Džazira. Po tej nesreči so našli le dve trupli.

Leta 2020 je mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obljubil, da bodo iz rudnika Pasta de Conchos izkopali še preostala trupla, vendar se ta prizadevanja še niso začela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!