Rudnik Turow: Češka umaknila tožbo, od Poljske bo dobila 35 milijonov odškodnine

Svet 04. Feb 202216:48 0 komentarjev
Fiala in Morawiecki
PROFIMEDIA

Češka je po četrtkovem podpisu dogovora glede rudnika lignita Turow umaknila tožbo proti Poljski na Sodišču EU. Sodišče je Poljski v preteklosti že naložilo kazen, ker rudnika ni zaprla.

Češki premier Petr Fiala in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta v četrtek Pragi podpisala dogovor o rudniku lignita Turow. “Zato je Češka umaknila svojo pritožbo pri evropskih institucijah,” je na današnji novinarski konferenci dejal poljski premier. “S tem je zadeva dokončno zaključena,” je zatrdil.

Na podlagi dolgo pričakovanega dogovora se je poljska vlada strinjala, da bo Češki plačala 35 milijonov evrov odškodnine, poljska elektrarna PGE, ki je lastnica rudnika Turow, pa je sporočila, da bo češki pokrajini Liberec, ki jo je delovanje rudnika najbolj prizadelo, nakazala 10 milijonov evrov. Po zagotovilih Morawieckega so bila finančna sredstva nakazana v četrtek.

Češka je spor pred Sodiščem EU sprožila, ker je bilo dovoljenje za pridobivanje premoga v tem rudniku podaljšano, preden so bile izvedene študije vplivov na okolje. Izrazila je bojazen, da se bo znižala raven podtalnice, poleg tega so se prebivalci na tem obmejnem območju pritoževali zaradi hrupa in prahu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!