Rusija in Ukrajina nadaljujeta z obstreljevanjem, v Harkovu ubitih enajst ljudi

Svet 19. Maj 202415:17 7 komentarjev
Posledice napada na Harkov
Posledice napada na Harkov (Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Ukrajina in Rusija poročata o sestrelitvah sovražnikovih raket in brezpilotnikov na območju Krima, Belgoroda in Krasnodarja. Nadaljuje se tudi obstreljevanje Harkova, kjer je v nedeljo umrlo najmanj enajst civilistov.

Ruska zračna obramba je nad Krimom sestrelila devet raket tipa atacms in dron. Še 60 ukrajinskih brezpilotnikov so sestrelili nad regijama Belgorod in Krasnodar.

Ukrajinska vojska je medtem uničila vseh 37 ruskih dronov, v obstreljevanju Harkova pa je bilo ubitih več ljudi.

Novico o uspešnih sestrelitvah dronov in ameriških raket dolgega dosega atacms je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Med tarčami je bila tudi naftna rafinerija v regiji Krasnodar, ki je zaradi napada bila primorana prekiniti delovanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajina tako kljub pritisku na fronti nadaljuje napade na polotok Krim, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija, in na ruske obmejne regije. Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek tovrstno čezmejno obstreljevanje navedel kot razlog za ruske vojaške operacije v harkovski regiji.

Mesto Harkov je bilo čez vikend spet tarča ruskega obstreljevanja, v katerem je bilo danes ob napadu na rekreativni center na obrobju mesta ubitih najmanj šest civilistov. Še pet ljudi je bilo ubitih v napadih na podeželju harkovske regije. Skupno je bilo v zadnjih dveh dneh tam ranjenih več kot 40 ljudi.

Posledice napada na Harkov
Posledice napada na Harkov (Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Ruske sile obstreljujejo tudi druge regije na vzhodu Ukrajine. V nočnih napadih na Doneck je bila ubita ena oseba, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Rusija vzporedno s kopenskimi operacijami Ukrajino napada tudi z iranskimi droni tipa šahed.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje