Rusija Kasparova in Hodorkovskega označila za “tuja agenta”

Svet 21. Maj 202210:40 0 komentarjev
Gari Kasparov
PROFIMEDIA

Ruske oblasti so v petek na svoj seznam t. i. tujih agentov dodale dva odmevna kritika Kremlja, in sicer nekdanjega šahovskega prvaka Garija Kasparova in nekdanjega tajkuna Mihaila Hodorkovskega, češ da imata oba v Ukrajini znatne "vire" za financiranje svojih dejavnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji prvak v šahu Kasparov, ki že skoraj desetletje živi v ZDA, je dolgoletni kritik predsednika Vladimirja Putina. Hodorkovski pa je bil v 90. letih prejšnjega stoletja eden od najvplivnejših ruskih poslovnežev, preden se je po prihodu Putina na oblast leta 2000 znašel v sporu s Kremljem.

Spor se je zanj končal z zaporno kaznijo desetih let in nato z izgnanstvom v tujino, od koder je več let pomagal financirati rusko opozicijsko organizacijo Odprta Rusija, ki pa se je maja lani zaradi vse večjega zatiranja razpustila.

Zloglasno oznako za “tujega agenta”, ki spominja na “sovražnike ljudstva” iz sovjetskega obdobja, ruske oblasti pogosto uporabljajo proti kritikom, novinarjem in borcem za človekove pravice, ki so obtoženi izvajanja političnih dejavnosti, financiranih iz tujine.

Za tuje agente veljajo številne omejitve, grozijo pa jim tudi stroge sankcije. Med drugim mora biti oznaka tujih agentov navedena v vseh njihovih nadaljnjih publikacijah.

Od začetka vojaške invazije Moskve v Ukrajini 24. februarja je več deset članov ruske intelektualne elite in novinarjev zapustilo državo, saj so oblasti okrepile pritisk na še zadnje kritične glasove in medije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!