Rusija lani z velikim padcem prebivalstva

Svet 29. Jan 202214:14
Rusi
Profimedia

Število prebivalcev Rusije se je lani zmanjšalo za skoraj 700.000, brez upoštevanja priseljevanja pa bi padec presegel milijon prebivalcev, je poročal ruski statistični urad Rosstat. Gre za največji padec od zloma Sovjetske zveze, ki je tudi posledica pandemije covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je imela januarja 145,5 milijona prebivalcev, kar je skoraj 700.000 manj kot pred letom dni, podatke ruskih statistikov povzema nemška tiskovna agencija dpa. Rusko prebivalstvo se krči že leta, lanski padec pa je bil po navedbah dpa največji od leta 2003.

Število prebivalcev sicer vključuje tudi priseljence, brez katerih bi bil padec prebivalstva največji od razpada Sovjetske zveze, navaja AFP.

Pomemben dejavnik je pandemija covida-19. Od njenega izbruha marca 2020 je po navedbah Rosstata v Rusiji umrlo več kot 660.000 prebivalcev, obolelih za covidom-19.

Število smrti, povezanih s covidom-19, je v statistiki ruskega statističnega urada tako precej višje od tistega, ki ga navaja uradna vladna spletna stran za spremljanje stanja pandemije. Vladna stran namreč vključuje le smrti, pri katerih je bil covid-19 potrjen kot primarni vzrok smrti. Ta spletna stran navaja 329.443 smrtnih žrtev pandemije.

Moskva se otepa očitkov, da s svojim pristopom na videz zmanjšuje katastrofalne razsežnosti pandemije v državi, ki je ena najhuje prizadetih po številu okužb v svetu. Koronavirus se v Rusiji hitro širi tudi zaradi počasnega napredka cepljenja proti covidu-19, skromnih omejitvenih ukrepov ter nespoštovanja zapovedanih ukrepov, kot je nošenje mask na javnih krajih.

Nizka rodnost tudi kot posledica negotove prihodnosti

Pandemija je v Rusiji le še okrepila demografsko krizo, ki jo sicer povzročata nizka rodnost in kratka pričakovana življenjska doba. Stopnja rodnosti pada tudi v luči dejstva, da sedaj starši postajajo tisti, ki so bili rojeni v 90. letih prejšnjega stoletja. Takrat pa je bilo rojstev manj zaradi gospodarske negotovosti ob razpadu Sovjetske zveze. Rusinja v povprečju rodi 1,5 otroka.

Krčenje populacije je ena od glavnih skrbi ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta državljane pogosto poziva, naj imajo več otrok in živijo bolj zdravo, da bodo živeli dlje. Vlada je uvedla tudi vrsto finančnih spodbud za starše z več kot enim otrokom, kot so denarne spodbude in ugodnejša posojila.

Strokovnjaki opozarjajo, da je nizka rodnost tudi posledica negotovosti glede prihodnosti. Kakovost življenja v Rusiji upada, tudi zaradi sankcij Zahoda, odvisnosti od nafte in plina ter razširjene korupcije.