Rusija objavila seznam poklicev, ki bodo izvzeti iz delne mobilizacije

Svet 23. Sep 202217:35 2 komentarja
Doneck
Alexander Ermochenko/REUTERS

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo seznam poklicev, ki bodo izvzeti iz vpoklica, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo napovedal delno mobilizacijo. Mobilizaciji se bodo tako izognili zaposleni v državnih medijih, na področju informacijskih tehnologij in mnogi v finančnem sektorju. Na dan, ko na območjih štirih ukrajinskih regij potekajo referendumi o priključitvi k Rusiji, ukrajinska vojska sicer poroča o uspehih na bojiščih v Donbasu.

Med izjeme, ki jih predvideva delna mobilizacija v Rusiji, so uvrščeni državljani z univerzitetno izobrazbo, ki delajo v akreditiranih organizacijah na področju informacijskih tehnologij, v državnih medijih in zaposleni v organizacijah, ki zagotavljajo stabilnost nacionalnega plačilnega sistema in infrastrukture finančnega trga ali upravljajo bančno likvidnost in gotovinski promet, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Delodajalci morajo sestaviti seznam delavcev, ki izpolnjujejo merila, in ga predložiti generalštabu ruskih oboroženih sil, da bodo služili kot podlaga za izvzetje teh državljanov iz vpoklica v vojsko,” so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Hkrati so oblasti priznale, da je treba nekatere sektorje izključiti iz morebitne mobilizacije, da bi zagotovili njihovo nemoteno delo.

Mnogi strokovnjaki sicer opozarjajo, da je besedilo odloka o mobilizaciji nejasno, kar bi lahko omogočilo njegovo razširitev, če bi to bilo potrebno. Eden od odstavkov pa je tudi v celoti zaupen. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da se ta odstavek nanaša na skupno število Rusov, ki bi jih lahko vpoklicali, česar pa po njegovih besedah ni mogoče razkriti.

Pred tem je neodvisni časnik Nova Gazeta poročal – sklicujoč se na neimenovani vladni vir –, da je bilo v redigiranem delu dovoljeno vpoklicati do milijon ljudi in ne 300.000, kot so sporočili javnosti.

Nemška vlada si želi v prihodnjih tednih na evropski ravni doseči skupno stališče glede ravnanja z Rusi, ki se želijo izogniti vpoklicu v vojsko. Baltski državi Estonija in Latvija, ki mejita na Rusijo, sta sicer že v sredo sporočili, da ruskim državljanom, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko, ne bosta dali azila, za podobno potezo so se odločili v Varšavi. Finske oblasti pa so danes napovedale, da bodo znatno omejile vstop ruskih državljanov. Ministrski odbor za zunanjo in varnostno politiko je zaradi resne škode za mednarodni položaj Finske sklenil, da bo omejena tudi dodelitev novih vizumov, je v izjavi sporočila vlada.

Pogovore o oblikovanju skupnega stališča je češko predsedstvo sklicalo za ponedeljek.

Na mejnih prehodih z Rusijo, zlasti na meji z Gruzijo, Finsko in Kazahstanom so medtem še vedno kolone vozil z ljudmi, ki zapuščajo državo.

Bojevanje v Donbasu se nadaljuje

Na dan, ko na območjih štirih ukrajinskih regij potekajo referendumi o priključitvi k Rusiji, ukrajinska vojska poroča o uspehih na bojiščih v Donbasu. Po navedbah predstavnika ukrajinske vojske Oleksija Gromova je vas Jackivka v regiji Doneck, ki skupaj z luganško regijo tvori Donbas, znova pod nadzorom Kijeva, isto pa velja tudi za položaje južno od Bahmuta, ki leži nedaleč od frontne črte in je zadnjih nekaj tednov tarča ruskega obstreljevanja.

Ukrajinski generalštab je v jutranjem poročilu dogajanja na bojiščih vzdolž frontne črte sporočil, da so ruske sile najaktivnejše ravno v regiji Doneck, a da so tamkajšnji ukrajinski branilci ustavili vsakršno napredovanje ruske vojske.

Iz Kijeva so sporočili še, da sta v pristaniškem mestu Odesa dva brezpilotna letalnik iranske izdelave napadla upravno stavbo in pri tem ubila enega civilista. Enega od teh dronov tipa Shahed-136 je domnevno uničila ukrajinska protiletalska obramba

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje