Prvi odziv ruskega predsednika Putina na strmoglavljenje letala s Prigožinom

Svet 24. Avg 202319:12 6 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je prekinil molk in komentiral strmoglavljenje letala, na katerem je po navedbah pristojnih ruskih oblasti potoval tudi Wagnerjev šef Jevgenij Prigožin.

Po strmoglavljenju zasebnega poslovnega Wagnerjevega letala, na katerem je bil po navedbah ruskih oblasti tudi vodja zasebnega vojaškega podjetja (Skupina Wagner) Jevgenij Prigožin, se je prvič odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

V televizijskem govoru je izrazil sožalje družinam pokojnih, nekdaj tesnega zaveznika Prigožina pa je opisal kot “nadarjenega poslovneža”, poroča BBC. V nadaljevanju je dejal, da se je vodja najemniške skupine Wagner, kolikor je njemu znano, “šele včeraj (sredo, op. a.) vrnil iz Afrike. Tam se je srečal z nekaterimi uradnimi osebami,” je povedal. Kot smo poročali, se je Prigožin le dan pred strmoglavljenjem letala pojavil v prvem video nagovoru po neuspelem poskusu upora v Rusiji. V njem je med drugim dejal, da skupina skrbi za to, da bo Afrika “svobodnejša”. Po poročanju BBC ima skupina Wagner v Afriki nastanjenih na tisoče borcev, ki delujejo v državah, kot sta Mali in Srednjeafriška republika.

”Bil je človek z zapleteno usodo, delal je hude napake”

V nadaljevanju se je ruski predsednik dotaknil zgodovine njunega poznanstva. “Poznam ga že zelo dolgo, od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Bil je človek z zapleteno usodo, v življenju je delal hude napake, a si je tudi prizadeval doseči potrebne rezultate. Tako zase kot za skupne cilje, za katere sem ga prosil v zadnjih mesecih,” je dejal. Spomnimo, da je skupina Wagner vse od ruskega napada na Ukrajino veljala za tesno zaveznico Kremlja, plačanci pa so se vse od začetka invazije ob rednih silah vojskovali na ruski strani.

“Če so bili na krovu strmoglavljenega letala zaposleni v podjetju Wagner in prvi podatki kažejo, da so bili, bi rad poudaril, da so to ljudje, ki so pomembno prispevali k našemu skupnemu cilju v boju proti neonacističnemu režimu v Ukrajini. Tega se spominjamo, vemo, in ne bomo pozabili,” je dejal Putin po poročanju BBC. Na krovu letala, ki je strmoglavilo pri kraju Kuženkino v regiji Tver, dobrih 300 kilometrov severozahodno od Moskve, naj bi bilo poleg vodje ruske najemniške vojske še šest potnikov in trije člani posadke. Med njimi naj bi bila tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dobri prijatelj Valerij Čekalov.

Čeprav okoliščine strmoglavljenega letala, ki je bilo najprej v lasti slovenskega letalskega podjetja Linxair in je nekoč prevažalo slovenske politike, še niso povsem znane, pa mnogi ugibajo, ali je za padec letala, kakorkoli odgovorna ruska oblast predsednika Putina. Ta je sicer v nagovoru dejal, da bo preiskava dogodka terjala svoj čas. “Začela se je preliminarna preiskava dogodka. Ta bo izvedena v celoti. O tem ni dvoma. Počakajmo, kaj bodo v bližnji prihodnosti povedali preiskovalci,” je po poročanju BBC še dejal Putin.

Profesorica s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani dr. Jelena Juvan je za N1 komentirala, da je za zdaj še premalo uradnih informacij, da bi lahko prišli do kakršnihkoli ugotovitev in da na tej točki vsi domnevamo. “Če je za Prigožinovo smrt dejansko kriva ruska oblast, je to vsekakor močan signal drugim nasprotnikom predsednika Putina, kako lahko končajo,” je dejala.

Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Misha Japaridze/REUTERS

Spomnimo sicer, da sta bila vplivni ruski poslovnež Prigožin in Putin nekoč tesna zaveznika. Prigožinovo podjetje Concord, ki se ukvarja s cateringom, je imelo namreč s Kremljem sklenjeno pogodbo. Zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar. Dolgo je veljal za človeka iz ozadja, o njegovih povezavah s Kremljem pa se je šepetalo vse do septembra lani, ko je vendarle priznal, da vodi skupino Wagner.

Po tem, ko je 62-letni Prigožin po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, konec junija vodil oboroženi upor proti vrhu ruske vojske, ki jo je obtožil napada na njegove enote, in napovedal odstranitev vodstva ruskega obrambnega ministrstva in vojske, je postal Putinov eden najbolj nevarnih sovražnikov. V posebej napetih odnosih je bil šef Wagnerja že dlje časa tudi z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, ki ga je krivil za poraze ruskih sil in visoko število žrtev na bojiščih.

V junijskem oboroženem uporu so se enote Wagnerja ustavile pred Moskvo, ruski predsednik pa je napovedal, da bodo tisti, ki so zakorakali na “pot izdaje”, kaznovani. To se sicer ni zgodilo: nekateri wagnerjevci naj bi se po uporu odpravili v Belorusijo, v javnosti pa je bilo od takrat videti tudi Prigožina. Le nekaj tednov po uporu se je šef Wagnerja namreč mudil v Sankt Peterburgu, in sicer na vrhu Rusije in afriških držav, pri čemer se je rokoval s predstavnikom Srednjeafriške republike. Dva meseca po uporu je strmoglavilo letalo, na katerem je bil tudi Prigožin.

Še pred Putinovim odzivom pa je strmoglavljenje letala komentiral tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da Ukrajina nima nič opraviti s tem dogodkom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje