Rusija poroča o sestrelitvi 53 ukrajinskih dronov ter zavzetju vasi v Donecku

Svet 05. Apr 202408:14 > 21:46 16 komentarjev
Sestreljeni droni v Rusiji
Foto: Kursk Governor Roman Starovoyt via Telegram/via REUTERS

Rusija poroča o sestrelitvi 53 dronov, v največji meri so bili usmerjeni nad regijo Rostov na jugu države. Ruske sile tudi trdijo, da so zavzele vas v Donecku, medtem naj bi bili v ruskem napadu na Zaporožje trije mrtvi in več kot deset ranjenih.

Rusija danes poroča o sestrelitvi 53 ukrajinskih dronov nad več ruskimi regijami.

V največji meri so bili usmerjeni nad regijo Rostov na jugu države, kjer je med drugim sedež poveljstva, s katerega vodijo delovanje ruske vojske v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusko obrambno ministrstvo je zjutraj sporočilo, da so ponoči sestrelili ali prestregli 53 dronov, od tega 44 nad Rostovom. V mestu Rostov na Donu, prestolnici regije, sicer je štab ruskih enot, ki sodelujejo v agresiji nad Ukrajino.

To mesto je bilo junija lani tudi prizorišče upora plačancev najemniške vojske Wagner, ki so začasno prevzeli nadzor nad vojaškimi poslopji, do konca dneva pa odnehali.

Poleg tega so droni ponoči poleteli še nad regije Saratov, Kursk, Belgorod in Krasnodar, je še javilo rusko ministrstvo.

Sestreljeni droni v Rusiji
Foto: Kursk Governor Roman Starovoyt via Telegram/via REUTERS

Ukrajina, ki se že več kot dve leti sooča z rusko agresijo, je v zadnjih tednih okrepila napade nad Rusijo, zlasti nad energetsko infrastrukturo.

Ruske sile naj bi zavzele vas v Donecku

Na fronti Avdijivka so ruske sile osvobodile vas Vodjane, je v kratki izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo, pri čemer podrobnosti o zavzetju ni podalo. Ukrajinska stran se na navedbe še ni odzvala.

Je pa ministrstvo v Moskvi v ločeni izjavi pojasnilo, da je 39 ruskih napadov na Ukrajino od nedelje do danes predstavljalo odgovor na ukrajinske napade na ruski energetski sektor, vključno z napadi na naftne in plinske objekte, navaja AFP. Ukrajina je namreč v zadnjih tednih okrepila napade na cilje globoko na ozemlju Rusije, zlasti na vojaško in energetsko infrastrukturo, da bi povzročila motnje v oskrbi ruskih sil na fronti z gorivom in vojaško opremo.

V Kijevu trdijo, da gre za povračilne ukrepe zaradi rednih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ti so denimo minuli konec tedna povzročili številne električne mrke po vsej državi.

V ruskem napadu na Zaporožje trije mrtvi in več kot deset ranjenih

V ruskem raketnem napadu na mesto Zaporožje v istoimenski regiji na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, več kot deset pa je ranjenih, od tega štirje huje, je danes na Telegramu sporočil guverner regije Ivan Fedorov. Po navedbah ukrajinske policije je Rusija nad mesto izstrelila skupno pet raket, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih ukrajinske regionalne uprave je bilo v napadu ranjenih 19 ljudi, pri čemer so jih morali najmanj 13 odpeljati v bolnišnico. Med ranjenimi naj bi bila tudi dva novinarja, zaposlena pri ukrajinski tiskovni agenciji Ukrinform oziroma televiziji 1+1, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Nad mesto je bilo po besedah Fedorova izstreljenih skupno pet raket, usmerjene pa so bile proti civilni infrastrukturi. Škodo so zabeležili na okoli desetih stavbah.

Ruska vojska poskuša že dalj časa izkoristiti priložnost ob pomanjkanju streliva in vojakov, s katerim se soočajo ukrajinske sile, in uveljaviti svojo prednost na bojiščih. Naslednja tarča ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine naj bi bilo mesto Časiv Jar, ruske sile pa naj bi že dosegle obrobje mesta. V mestu, ki predstavlja pomembno logistično središče za ukrajinsko vojsko, je pred vojno živelo več kot 12.000 ljudi. Zdaj naj bi jih tam vztrajalo le še okoli 770, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje