Rusija razstrelila svoj satelit in ogrozila Mednarodno vesoljsko postajo

Svet 16. Nov 202107:52 > 09:05 0 komentarjev
Vesoljska postaja ISS
REUTERS

Rusi so ponoči razstrelili enega od svojih starih satelitov in ustvarili več tisoč kosov vesoljskih smeti. Člani Mednarodne vesoljske postaje so se morali zaradi dogodka umakniti v varni del postaje. ZDA so dejanje Rusov obsodile in jo označile za "nevaren in neodgovoren" raketni test.

Rusija je razstrelila enega od svojih satelitov in ustvarila ogromno vesoljskih smeti, ki so se nevarno približale Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kjer je sedem članov posadke – štirje Američani, Nemec in dva Rusa.

Ned Price, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, je rusko akcijo označil za “nevarno in neodgovorno”. “Rusija je danes izvedla neobziren satelitski test s protisatelitskim izstrelkom,” je na brifingu povedal Price.

“Test je ustvaril več kot 1.500 kosov vesoljskih smeti, ki jim lahko sledimo, in še več sto tisoč manjših kosov, ki ogrožajo interese vseh narodov,” je še dodal.

Ogrozili so tudi svoje astronavte

Bill Nelson, Nasin član, je bil ogorčen nad ruskim incidentom. “Rusija je ogrozila ne le ameriške in mednarodne astronavte na ISS, ampak tudi lastne, ob tem pa še kitajske,” je dejal Nelson, ki ni mogel verjeti, da je Rusija storila takšno potezo, čeprav ima že dolgo zgodovino poletov v vesolje.

Na dogodek se je odzvala tudi ruska vesoljska agencija Roscosmos, ki je v izjavi za javnost zapisala, da so se delci ob sestrelitvi njihovega satelita že odmaknili od postaje in da je mednarodna postaja v t. i. zeleni coni.

Rusi naj bi razstrelili 29 let star satelit

Pri BBC ugibajo, ali so Rusi razstrelili svoj pokvarjeni satelit Kosmos-1408, ki so ga v vesolje poslali leta 1982 za namen vohunjenja. Tehtal je več kot tono, delovati pa je prenehal že pred leti.

Ben Wallace, britanski obrambni minister, je dodal, da bodo zaradi ruske akcije v prihodnjih letih ogroženi vesoljski poleti.

Pred leti je podobno sestrelitev izvedla tudi Kitajska. Leta 2007 je uničila enega od svojih upokojenih vremenskih satelitov in ustvarila več kot dva tisoč kosov vesoljskih smeti. Kosi, ki letijo po vesolju, lahko predrejo stene modulov vesoljskih postaj, zato morajo astronavti izvesti varnostne ukrepe. To vključuje zapiranje loput med moduli ali premik v kapsulo, ki je astronavte prepeljala na vesoljsko postajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!