Romunski predsednik obsodil nove napade blizu državne meje

Svet 05. Sep 202309:53 > 21:36 15 komentarjev
ukrajinski vojaki
Foto: REUTERS

Romunski predsednik je obsodil današnje vnovične napade na sosednjo Ukrajino, zelo blizu meje z Romunijo, ki je članica zveze Nato..

Romunski predsednik Klaus Iohannis je obsodil današnje vnovične napade na sosednjo Ukrajino, zelo blizu meje z Romunijo, ki je članica zveze Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile sicer na tem območju pogosto izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki na infrastrukturo na Donavi.

Dan po eksploziji in padcu dveh ruskih dronov na območju Donave na jugu Ukrajine je Iohannis na skupni novinarski konferenci z luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom v Bukarešti danes dejal, da mu je obrambni minister povedal, da so “danes znova potekali napadi, ki so bili od meje oddaljeni 800 metrov”. “Torej zelo, zelo blizu,” je dodal.

Tako kot pred tem obrambno ministrstvo pa je romunski predsednik znova zanikal ponedeljkovo novico, da naj bi na romunsko ozemlje strmoglavila in eksplodirala ruska drona, kot so trdili ukrajinski viri. “Na romunskem ozemlju ni pristalo niti brezpilotno letalo, niti noben kos takšne naprave,” je dejal Iohannis.

Klaus Iohannis
PROFIMEDIA

“Če bi nekaj padlo na ozemlje Nata, bi natančno vedeli kdo, kaj in kdaj mora ukrepati,” je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Po julijskem odstopu Rusije od sporazuma, ki je omogočal izvoz ukrajinskega žita prek Črnega morja, je Moskva okrepila napade na pristanišča na jugu Ukrajine, tudi na infrastrukturo na Donavi v bližini meje z Romunijo.

Rusija sestrelila več dronov, ki so leteli proti Moskvi

“Enote zračne obrambe so uničile brezpilotne letalnike, ki so poskušali izvesti napad na Moskvo”, je župan Moskve Sergej Sobjanin zapisal na Telegramu.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je eden od dronov letel nad regijo Kaluga jugozahodno od Moskve, drugega so uničili severozahodno od prestolnice nad okrožjem Istra v Moskovski regiji, tretjega pa v regiji Tver severozahodno od Moskve.

Kot je navedel Sobjanin, je v okrožju Istra nastala škoda zaradi padajočih ostankov sestreljenih letalnikov, reševalne službe pa si prizadevajo odpraviti posledice. Po njegovih navedbah so padajoči ostanki poškodovali “komunalni objekt” v okrožju Istra. Drugih podrobnosti o vrsti objekta ali resnosti škode ni navedel.

Za kratek čas zaprli letališči

Zaradi zračnega alarma so za kratek čas zaprli moskovski letališči Vnukovo in Šeremetjevo, letala pa preusmerili na druga letališča. Obe letališči so zjutraj ponovno odprli.

Po navedbah ruskih oblasti je bila moskovska regija v zadnjih tednih pogosto tarča napadov ukrajinskih brezpilotnih letal. Pri tem je bilo poškodovanih več objektov v središču Moskve.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da je ruska zračna obramba davi sestrelila tudi dron nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. V Moskvi so ob tem obsodili “poskus terorističnega dejanja s strani režima v Kijevu”.

V zadnjih tednih so se na ruskem ozemlju okrepili napadi ukrajinskih brezpilotnih letal, ki so po navedbah ruskih oblasti usmerjeni na prestolnico, območje njene regije ter polotok Krim. Pri tem je bilo poškodovanih več objektov v središču Moskve. Ruske oblasti so pred dnevi tudi sporočile, da so ruske sile uničile podvodne drone, s katerimi naj bi želela ukrajinska stran napasti most na polotok Krim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje