Putin: Ukrajina želi uničiti cevi, po katerih Rusija Turčiji dobavlja plin

Svet 04. Sep 202313:45 > 21:35 16 komentarjev
PROFIMEDIA

Ruski predsednik Putin je Ukrajino obtožil poskusov napadov na plinovoda v Črnem morju, po katerih Rusija Turčiji dobavlja plin. Po njegovih besedah Ukrajina napade med drugim izvaja z brezpilotnimi letalniki, ki jih izstreljuje iz svojih črnomorskih pristanišč. Ukrajinski predsednik Zelenski je danes obiskal fronto v Donecku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes Ukrajino obtožil poskusov napadov na plinovoda v Črnem morju.

Ob tem je ukrajinsko protiofenzivo označil za neuspešno, s čimer se je odzval na navedbe Kijeva s konca tedna, da so ukrajinske sile prebile prvo rusko obrambno črto na jugu države.

“Poskušajo napasti plinovoda TurkStream in Blue Stream, po katerih plin iz Rusije prihaja v Turčijo,” je danes na skupni novinarski konferenci s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Sočiju dejal Putin. Pojasnil je, da plinovode sicer ščitijo ruske ladje, vendar so tudi te nenehno tarče ukrajinskih napadov.

Po navedbah ruskega predsednika Ukrajina napade med drugim izvaja z brezpilotnimi letalniki, ki jih izstreljuje iz svojih črnomorskih pristanišč. Kot je danes ob robu srečanja med Putinom in Erdoganom dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, so ukrajinski napadi z brezpilotnimi letalniki eden od razlogov, zakaj je Rusija julija odstopila od sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja.

Ob tem je Putin ukrajinsko protiofenzivo označil za neuspešno, s čimer se je odzval na nedavne navedbe Kijeva, da so ukrajinske sile konec tedna prebile prvo in najmočnejšo rusko obrambno črto na jugu države.

“Kar se tiče ustavitve protiofenzive, ne gre za to, da bi se ustavila. Propadla je,” je dejal Putin. Dodal je, da se tako vsaj zdi v tem trenutku, a da upa, da bo tako tudi v prihodnje.

ukrajinski vojaki
REUTERS

Zelenski na fronti v Donecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal frontno črto v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Na družbenih omrežjih je objavil videoposnetek srečanja s poveljniki in vojaki v neimenovanem kraju v regiji, kjer od začetka ruske invazije potekajo hudi spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Regija Doneck. Obiskali smo bojne skupine, ki branijo Ukrajino v okviru doneške operativno-taktične skupine,” je Zelenski sporočil na Telegramu in objavil videoposnetek srečanja.

“Pomembna poročila, problematična vprašanja, oskrba, ki jo je treba povečati, vzpostavitev pomožnega sistema upravljanja za zagotavljanje oskrbe brigad, povečanje motivacije naših bojevnikov,” je zapisal o vsebini pogovorov.

Zelenski se je s pripadniki bojnih skupin na fronti sešel dan po tem, ko je razrešil obrambnega ministra Oleksija Reznikova in na ta položaj predlagal Rustema Umerova. Kijev je sicer v minulih dneh poročal o več taktičnih uspehih v protiofenzivi proti ruskim silam na vzhodu Ukrajine.

Kam so padli ruski droni? Ukrajina pravi, da na Romunijo, ta navedbe zanika

Ukrajina je medtem sporočila, da so ruski brezpilotni letalniki iranske izdelave med nočnim napadom na južno ukrajinsko pristanišče Izmail na Donavi padli in eksplodirali na ozemlju sosednje Romunije, ki je članica Nata. Bukarešta je te navedbe odločno zanikala.

“Po informacijah ukrajinske mejne straže so ruski droni iranske izdelave ponoči padli in eksplodirali na ozemlju Romunije,” je na družbenih medijih sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Povedal je, da se je incident zgodil med nočnim obsežnim ruskim napadom blizu pristanišča Izmail, ki leži na reki Donavi, nasproti Romunije.

“To je še ena potrditev, da ruski raketni teror predstavlja veliko varnostno grožnjo ne samo Ukrajini, ampak tudi sosednjim državam, vključno z državami članicami Nata,” je zapisal.

Dron
X/@nexta_tv

Tiskovni predstavnik ukrajinske mejne straže Andrij Demčenko je povedal, da je Nikolenkovo poročilo “zanesljivo” in da so opazili dve detonaciji. “Ponoči smo zabeležili dve detonaciji na ozemlju Romunije blizu pristanišča Izmail med ruskim napadom,” je dejal.

“V nobenem trenutku …”

Romunija je medtem odločno zanikala, da bi med omenjenim napadom na njena tla padli ruski droni. Obrambno ministrstvo “spremlja razmere v realnem času” in “v nobenem trenutku” ruski napadi na infrastrukturo na Donavi, blizu romunske meje, “niso predstavljali neposredne vojaške grožnje nacionalnemu ozemlju ali teritorialnim vodam Romunije”, je navedlo v izjavi.

Ukrajina je danes sporočila, da so njene sile ponoči sestrelile 17 ruskih dronov nad južno pokrajino Odesa. Po besedah tamkajšnjega guvernerja Olega Kipra napad, ki naj bi bil usmerjen na pristanišče Izmail, ni terjal žrtev, je pa nastala gmotna škoda na civilni infrastrukturi.

Po julijskem odstopu od sporazuma, ki je omogočal izvoz ukrajinskega žita prek Črnega morja, je Moskva okrepila napade na pristanišča na jugu Ukrajine, vključno z Izmailom.

Ukrajinske oblasti so v nedeljo poročale o podobnem napadu z droni na območju Odese, ki je bil prav tako usmerjen proti pristaniški infrastrukturi na Donavi blizu meje z Romunijo. V napadu sta bila ranjena dva civilista. Romunija je napade na ukrajinsko infrastrukturo ob svoji meji obsodila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje