Ukrajina prevzela odgovornost za nedavni napad z droni na rusko letališče

Svet 02. Sep 202308:55 > 12:25 20 komentarjev
napad na letališče Pskov v Rusiji
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Ukrajina je prevzela odgovornost za nedavni napad z droni na letališče v Pskovu, brezpilotniki, ki so ga izvedli, pa so po navedbah vodje ukrajinske obveščevalne službe Kirila Budanova vzleteli z ruskega ozemlja. V Kijevu sicer trdijo, da lahko s svojim orožjem dosežejo do 1500 kilometrov oddaljene cilje na ruskem ozemlju, poročajo tuje agencije.

Kiril Budanov je v petek na družbenih omrežjih sporočil, da so brezpilotniki, ki so bili ta teden uporabljeni v napadu na letališče v Pskovu, 70 kilometrov vzhodno od ruske meje z Estonijo, vzleteli z ruskega ozemlja.

“V napadu smo zadeli štiri ruska vojaška transportna letala IL-76. Dve letali sta popolnoma uničeni, dve pa resno poškodovani,” je dodal in zatrdil, da je uničena letala uporabljalo rusko obrambno ministrstvo, z njimi pa prevažalo vojaški tovor in vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je prvič, da so v Kijevu priznali, da njihovi pripadniki delujejo na ozemlju Rusije, od koder so v zadnjem času poročali o več napadih z droni ter domnevnih sabotažah.

Ukrajina naj bi nedavno napadla tudi vojaško letališče na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Moskvi so sicer ta teden sporočili, da ruski vojaški strokovnjaki ugotavljajo, od kod vzletajo ukrajinski brezpilotniki.

Domet do 1.500 kilometrov

Sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je danes za ukrajinski radio zatrdil, da je orožje, ki ga uporabljajo na ruskem ozemlju, ukrajinskega izvora, poroča dpa. “Ukrajina aktivno dela na programu za izstrelke in brezpilotna letala, zato tudi cilji, oddaljeni do 1500 kilometrov, naj ne bi bili več težava,” je dejal Danilov.

Ob tem je poudaril, da Ukrajina napada le vojaške cilje, odgovornost za napade na rafinerije nafte in druge objekte pa je pripisal Rusiji.

Po besedah župana Moskve Sergeja Sobjanina se je v petek nov napad z brezpilotniki zgodil tudi v ruski prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruski mediji so poročali, da so na moskovskih letališčih Domodedovo in Vnukovo za nekaj časa zaustavili letalski promet.

Rusi: Preprečili smo napad na Krimski most

Danes pa je Rusija sporočila, da je ponoči uničila tri podvodne drone, s katerimi je želela ukrajinska stran napasti most na polotok Krim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je na Telegramu zapisalo rusko obrambno ministrstvo, so davi okoli 2. ure v Črnem morju uničili en podvodni dron, katerega tarča je bil most na Krim, pred tem pa so v petek uničili še dve taki plovili brez posadke.

Rusija si je ukrajinski polotok Krim nezakonito priključila leta 2014, nato pa ga je leta 2018 z ruskim ozemljem povezala z 18 kilometrov dolgim cestnim in železniškim mostom.

Ta je v preteklosti že bil tarča napadov, ti pa so v zadnjih mesecih vse pogostejši. Prejšnji mesec so krimske oblasti sporočile, da so ruske sile nad mostom sestrelile tri ukrajinske rakete, medtem ko je bil v julijskem napadu poškodovan cestni del mostu.

Ukrajinske sile naj bi po lastnih navedbah od začetka protiofenzive v juniju sicer napredovale in utrjevale svoje položaje predvsem na južni fronti. V ponedeljek naj bi prevzele nadzor nad vasjo Robotine na strateško pomembnem ozemlju v bližini Krima.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje