Rusija v povračilnem ukrepu zapira zračni prostor za letala iz Slovenije

Slovenija 27. Feb 202206:52 > 09:18 11 komentarjev
kontrola zračnega prometa
Srdjan Živulović/BOBO

Rusija za letala letalskih družb iz Slovenije, Latvije, Litve in Estonije zapira svoj zračni prostor, vključno s tranzitnimi leti, je sporočila ruska agencija za letalski promet. Gre za povračilen ukrep, potem ko so omenjene države in pred njimi tudi druge po ruski agresiji nad Ukrajino svoje zračni prostor zaprle za ruska letala.

“Zaradi neprijateljskih potez letalskih oblasti Latvije, Litve, Slovenije in Estonije, bodo za letalske družbe omenjenih držav ali tam registrirane letalske družbe uvedene omejitve,” so sporočile pristojne oblasti. Kot pojasnjujejo, se omejitve nanašajo na “lete na destinacije na ruskem ozemlju, vključno s tranzitnimi leti prek zračnega prostora Ruske federacije”.

Vse tri baltske države so tako kot Slovenije zaprtje svojega zračnega prostora za ruska letala naznanile včeraj. Pred tem so to storile tudi že Bolgarija, Češka in Poljska, medtem ko je Velika Britanija prepoved uvedla za letala ruskega letalskega prevoznika Aeroflot. Tudi zanje je Rusija v odgovor že zaprla svoj zračni prostor.

Tudi romunska vlada je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da bo romunski zračni prostor zaprt za ruska letala, in sicer tako za pristajanje kot za prelete. Izvzeti so le poleti s humanitarno pomočjo. Finski minister za promet Timo Harakka pa je po Twitterju sporočil, da je Finska, ki ima z Rusijo 1.300 kilometrov dolgo mejo, pripravljena zapreti svoj zračni prostor za ruska letala.