Rusija v vesolje izstrelila iranski izvidniški satelit Sojuz

Svet 09. Avg 202212:15
Delite:
Ruski satelit Sojuz
Foto: Roscosmos/REUTERS

Rusija je z vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila nov iranski izvidniški satelit. Po poročanju medijev naj bi satelit Hajam sprva uporabljala Rusija v zvezi z vojno v Ukrajini, kar pa so v Teheranu že zanikali.

Rusija je danes z vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila nov iranski izvidniški satelit, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Ruska raketa Sojuz je sicer davi v vesolje ponesla skupno 17 vesoljskih sond.

Največja med njimi je prav iranski satelit Hajam, ki so ga poimenovali po perzijskem astronomu Omarju Hajamu in ga je Rusija zgradila po naročilu Irana.

Po pisanju ameriškega dnevnika Washington Post lahko satelit naredi posnetke Zemlje v visoki ločljivosti. Z njim bo Iran močno okrepil svoje vojaške zmogljivosti v Perzijskem zalivu, v prihodnjih mesecih pa naj bi ga Rusija uporabljala v vojni v Ukrajini, je prejšnji teden še pisal časnik. Iranska vesoljska agencija je sicer te navedbe v nedeljo zavrnila in zatrdila, da bo islamska republika imela nadzor nad satelitom “od prvega dne”.

Dodali so, da zaradi kodirnega algoritma nobena tretja država ne bo imela dostopa do informacij, ki jih bo poslal satelit.

Namen uporabe Hajama je po navedbah Teherana nadzor iranskih meja, povečanje kmetijske proizvodnje ter nadzor vodnih virov in opazovanje naravnih nesreč. Roskozmos je ob tem še sporočil, da bodo preostale manjše vesoljske sonde, ki jih je Sojuz danes ponesel v vesolje, krožile v Zemljini orbiti, zgradile pa so jih ruske univerze, podjetja in neprofitne organizacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar