Rusija: za “širjenje lažnih novic” predlagajo 15 let zapora

Svet 02. Mar 202215:46 1 komentar
protest v Rusiji
Marton Monus/REUTERS

V ruskem parlamentu bi lahko že ta teden razpravljali o novem predlogu zakona, ki predvideva 15-letno zaporno kazen za tiste, ki bodo širili "lažne novice" (t. i. fake news) o ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini. 

Predlog zakona je predlagal predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin, sicer velik zaveznik predsednika Vladimirja Putina, je po poročanju britanskega The Times objavila ruska javna televizija. “Te lažne novice demoralizirajo in spodkopavajo vero v vojsko in varnostne sile,” je dejal Vasilij Piskarev, poslec vladajoče Putinove stranke. Dodal je, da ruska vojska le “vzdržuje mir” v Ukrajini.

Prav tako bi lahko ruski mediji poročali le o številu žrtev, ki jim ga bo posredovalo ministrstvo za obrambo. Po podatkih ukrajinskih oblasti je sicer do zdaj v spopadih v Ukrajini umrlo okoli 5.000 vojakov, vendar ruska stran tega podatka še ni potrdila. V Rusiji je zelo malo medijev, ki lahko poročajo neodvisno in svobodno. V zadnjih dneh so tamkajšnje oblasti ugasnile televizijo Dozhd TV in radijsko postajo Ekho Moskvy, saj naj bi namenoma širila neresnico.

Poteza predsednika Putina, da napade Ukrajino, pa tudi v Rusiji ne uživa polne podpore. O protestih proti vojni v zadnjih dneh poročajo iz Moskve in Sankt Peterburga, kjer je policija zaradi udeležbe na shodih pridržala že več kot tisoč ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje