Rusija zasegla delnice podružnic podjetij Danone in Carlsberg

Gospodarstvo 16. Jul 202317:42 > 18:02 0 komentarjev
Danone
PROFIMEDIA

Odlok, ki ga je podpisal predsednik Rusije Vladimir Putin, predvideva, da bo država "začasno upravljala" z delnicami podružnic podjetij Danone in Carlsberg, ki so v tuji lasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, s katerim Rusija prevzema nadzor podružnic francoskega proizvajalca jogurtov Danone in nad deležem lokalne enote danskega proizvajalca piv Carlsberg, navaja tiskovna agencija Reuters.

Odlok predvideva, da se deleži v ruski podružnici podjetja Danone in podjetju Baltika Breweries, ki so v tuji lasti, prenesejo pod “začasno upravljanje” vladne agencije za nepremičnine Rosimuščestvo. Gre za 98,56 odstotka delnic podružnice Danone Rusija, nekaj tisoč delnic skupine Danone Trade ter več milijonov delnic družbe Baltika Breweries, ki je v lasti Carlsberga.

Danone je sicer oktobra lani sporočil, da išče kupca, ki bi prevzel posle v Rusiji, v podjetju Carlsberg pa so minuli mesec navedli, da so podpisali dogovor za prodajo svoje ruske enote, ki pa da čaka še na odobritev regulatorja.

Carlsberg
PROFIMEDIA

Rusija je nadzor nad deleži omenjenih podjetij prevzela po tem, ko sta pod upravo države aprila že prešli ruski podružnici dveh energetskih podjetij: nemškega Uniperja in finskega Fortuma. Že takrat je Kremelj opozoril, da bi lahko začasno prevzeli nadzor nad še več premoženja Zahoda, in sicer kot povračilni ukrep za sankcije, ki jih zahodne države uvajajo proti ruskim podjetjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!