Ukrajina odpira “humanitarni koridor” za ladje, ki so obtičale v pristaniščih

Svet 10. Avg 202310:35 > 15:27 7 komentarjev
Pristanišče v Odesi
Pristanišče v Odesi (Foto: Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS)

Ukrajina je napovedala odprtje "humanitarnega koridorja" za ladje, ki so obtičale v pristaniščih v Črnem morju. Napadi z brezpilotnimi letalniki na ozemlju Rusije so se medtem nadaljevali.

Ukrajina je oznanila, da bo odprla “humanitarni koridor”, prek katerega bo lahko ukrajinska pristanišča zapustilo več deset tovornih ladij, ki so po začetku vojne februarja lani ostale tam ujete, navaja tiskovno agencijo Reuters.

Kako bo koridor deloval v praksi, je za Reuters pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Oleh Čalik. Povedal je, da bo koridor “zelo transparenten” in da bodo na ladje namestili kamere. Po njegovih besedah gre za “povsem humanitarno misijo”, najprej pa bo koridor namenjen civilnim ladjam, ki so od začetka ruske invazije na Ukrajino zasidrane v treh ukrajinskih pristaniščih – Čornomorsk, Odesa in Pivdeni.

Ladje, ki se bodo podale na to pot, bodo po navedbah Ukrajine še vedno tvegale, da naletijo na morske mine ali na druge grožnje, ki da jih predstavlja Rusija.

Spomnimo: prevoz živil s tovornimi ladjami iz ukrajinskih pristanišč je do nedavnega omogočal dogovor, ki sta ga Kijev in Moskva potrdili po posredovanju Združenih narodov in Turčije. Dogovor je bil večkrat podaljšan, veljal je približno leto dni, Rusija pa je od njega odstopila, saj njene zahteve niso bile izpolnjene. Več v prispevku Rusija odstopila od sporazuma o izvozu žita, Zahod o ciničnem dejanju.

Ukrajina, Zporožje
Ukrajinski vojak v Zaporožju (Foto: REUTERS)

Rusija znova poroča, da je sestrelila več ukrajinskih dronov

Rusija je sestrelila 11 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, ki so se približali polotoku Krim, dva pa sta letela proti Moskvi, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodalo je, da poročil o žrtvah in škodi ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Uničena sta bila dva brezpilotna letalnika, ki sta letela v smeri Moskve,” je ministrstvo sporočilo na Telegramu. Pojasnilo je, da so en letalnik sestrelili nad regijo Kaluga, drugega pa nad okrožjem Odincovski v moskovski regiji. Po informacijah ministrstva so še dva drona sestrelili v bližini Sevastopola na Krimu, še devet pa v Črno morje.

V zadnjem času se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ozemlje Rusije, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je konec julija napovedal, da se v Rusijo vrača vojna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje