Ruska blokada 81 evropskih medijev: na seznamu tudi Nova24TV in Demokracija

Svet 25. Jun 202416:03 8 komentarjev
Nova24 TV
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Po tem, ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem, je Rusija kot povračilni ukrep blokirala dostop do 81 medijev držav članic EU na ruskem ozemlju. Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija.

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic EU na ruskem ozemlju, so danes sporočili v Moskvi. Dodali so, da gre za povračilni ukrep, potem ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem.

“Uvedene so povračilne omejitve za dostop do oddajnih virov medijev iz držav članic EU z ruskega ozemlja,” je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in ob tem objavilo seznam medijev, na katere se ukrepi nanašajo. Po oceni ministrstva ti mediji “sistematično širijo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije”.

Med sankcioniranimi mediji so se med drugim znašli francoska in španska tiskovna agencija AFP in EFE, francoski časnik Le Monde, nemški Der Spiegel, Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El Mundo, italijanska La Repubblica in La Stampa ter avstrijska, italijanska in irska radiotelevizija ORF, Rai in RTE.

Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija, je razvidno iz seznama na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, potem ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. Ti mediji so po navedbah Bruslja pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti in imajo ključno vlogo pri širjenju in podpiranju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini.

Kot je v izjavi še navedlo zunanje ministrstvo v Moskvi, bodo ruske oblasti ponovno preučile sprejete ukrepe v primeru, da EU odpravi ukrepe proti omenjenim ruskim medijem.

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je v odzivu menila, da gre za nesmiseln povračilni ukrep. “Ne, propagandni mediji, ki jih za širjenje dezinformacij kot dela ruske vojaške doktrine financira Rusija, niso isto kot neodvisni mediji,” je zapisala na omrežju X.

Voice of Europe
Foto: PROFIMEDIA

Italijansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da gre za neupravičen ukrep, češ da so prizadeti italijanski mediji – Rai, La7, La Repubblica in La Stampa – vedno posredovali objektivne in nepristranske informacije o vojni v Ukrajini. Dodali so še, da ruska odločitev ne bo “odstranila ali zmanjšala učinka nasilne, uničujoče in nezakonite vojne”.

Urednik Demokracije Metod Berlec pa je v odzivu poudaril, da to kaže, da tako Demokracija kot Nova24TV kritično in verodostojno poročata o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, kar da Moskvo nadvse moti. “V uredništvu Demokracije bomo tako še naprej kritično, verodostojno in profesionalno poročali o vojnah tako v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu kot drugod po svetu,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje