V ruskem napadu na kliniko v Dnipru dva mrtva, ranjeni tudi otroci

Svet 26. Maj 202310:56 > 20:14 6 komentarjev
Ruski napad na mesto Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS

Ruske sile so ponoči izvedle nov val zračnih napadov na Kijev, so sporočili vojaški predstavniki v ukrajinski prestolnici. O žrtvah ali škodi niso poročali. Ruska raketa je zadela tudi kliniko v mestu Dnipro, pri čemer sta bili dve osebi ubiti, 30 pa ranjenih.

“Še en zračni napad na Kijev, trinajsti po vrsti od začetka maja! In kot vedno ponoči,” je mestna vojaška uprava sporočila na svojem računu na Telegramu. Zapisali so, da so ruski strateški bombniki tupoljev Tu-95MS z območja Kaspijskega morja na mesto izstrelili manevrirne rakete. Dodali so, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe vse rakete prestregli in uničili.

Ukrajinski generalštab je v svojem vsakodnevnem jutranjem poročilu poročal o 55 ruskih zračnih napadih v zadnjem dnevu, od tega 36 z brezpilotnimi letalniki in štirih raketnih napadih. Raketa S-300 je zadela jez na območju Karlivke v regiji Doneck, zato obstaja velika nevarnost poplavljanja drugih bližnjih naselij, so še zapisali.

Tarča napadov z raketami in droni je bila po navedbah guvernerja Sergija Lisaka tudi regija Dnipropetrovsk, kjer je raketa zadela bolnišnico. Pri tem sta po zadnjih podatkih umrla dva človeka, 30 ljudi je bilo ranjenih, med njimi dva otroka, je na Telegramu sporočil Lisak. Kot je dejal, še vedno nimajo stika s tremi ljudmi.

Pojasnil je še, da je raketa zadela stanovanjsko območje z medicinsko in veterinarsko kliniko ter stolpnicami. Po besedah župana Dnipra Borisa Filatova je raketa zadela kliniko za duševno zdravje, ki je del večje bolnišnice. Med ranjenimi sta tudi dečka, stara tri in šest let.

Ruski napad na mesto Dnipro Ruski napad na mesto Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Ruski napad na mesto Dnipro Ruski napad na mesto Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Ruski napad na mesto Dnipro Ruski napad na mesto Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS
Ruski napad na mesto Dnipro Ruski napad na mesto Dnipro
Mykola Synelnykov/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil videoposnetek zgradb brez strehe in z uničenimi okni, iz katerih se vali dim. Ob tem je zapisal, da na prizorišču delajo reševalci, ki odstranjujejo ruševine in rešujejo žrtve, in dodal, da so z napadom na zdravstveno ustanovo “ruski teroristi ponovno potrdili, da so borci proti vsemu humanemu in poštenemu”.

Ukrajinski novinarji pa so objavili videoposnetke reševalcev, ki okrvavljenim ljudem pomagajo pobegniti iz klinike po hodnikih, polnih ruševin. Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so bili napadi na Ukrajino usmerjeni v skladišča orožja in da so bili zadeti vsi izbrani cilji.

Tudi v Rusiji detonacija

V Rusiji je medtem detonacija po navedbah lokalnih oblasti poškodovala stavbo v mestu Krasnodar, ki leži blizu ukrajinskega polotoka Krima, vendar ni terjala žrtev.

Ruska južna obmejna regija Belgorod pa je bila po navedbah lokalnih oblasti v zadnjih 24 urah tarča več deset ukrajinskih napadov. Pet okrožij so večkrat napadli z brezpilotni letniki, minometi in artilerijo, vas Kozinka pa je bila napadena več kot 130-krat, je guverner regije Vjačeslav Gladkov sporočil na družbenih omrežjih. Morebitnih žrtev ni navajal.

Lavrov o resnih ovirah pri nadaljevanju mirovnih pogovorov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posebnemu odposlancu Kitajske Li Huiju med obiskom v Moskvi dejal, da obstajajo “resne ovire” za nadaljevanje mirovnih pogovorov za končanje konflikta v Ukrajini, za katere so krive Ukrajina in njene zahodne zaveznice. Ob tem je pohvalil po njegovih besedah uravnoteženo stališče Pekinga do konflikta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje