Ruska sonda dosegla Luno. Sledi zgodovinski pristanek na njenem južnem polu

Svet 16. Avg 202318:55 8 komentarjev
LUNA-25
Roscosmos/REUTERS

Ruska lunarna sonda Luna-25 je po navedbah ruske vesoljske agencije Roskozmos dosegla orbito Lune. Naslednji korak je zgodovinski pristanek na njenem južnem polu. Gre za prvo rusko lunarno sondo po letu 1976, ki je dosegla Zemljin naravni satelit.

Ruska lunarna sonda Luna-25, prva po letu 1976, je po navedbah ruske vesoljske agencije Roskozmos danes dosegla orbito Lune, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sonda naj bi obkrožila Luno na oddaljenosti približno 100 kilometrov od površja, nato pa prihodnji ponedeljek pristala na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Sonda brez posadke Luna-25, ki so jo minuli teden v noči iz četrtka na petek z raketo Soyuz-2 izstrelili iz ruskega vesoljskega izstrelišča Vostočni na skrajnem vzhodu države, je v nedeljo poslala prve fotografije iz vesolja.

Po današnjem vstopu v Lunino orbito bo sonda, ki tehta približno 800 kilogramov, potrebovala še okoli pet dni za manevriranje in pristanek severno od kraterja Boguslavski. Tam naj bi ostala in delovala približno eno leto. Njena glavna naloga bo iskanje vode ter jemanje in analiza vzorcev tal.

Zadnja ruska misija na Luno je bila opravljena leta 1976. Takrat je sonda Luna-24 nazaj na Zemljo prinesla 170 gramov luninih vzorcev.

Prvič v zgodovini pristanek na južnem polu Lune

“Prvič v zgodovini bo pristanek potekal na območju Luninega južnega pola. Do zdaj so vsi pristajali na ekvatorialnem območju,” je v nedavnem intervjuju pojasnil visoki uradnik Roskozmosa Aleksander Blohin.

Izstrelitev sonde je prva ruska lunarna misija po letu 1976, ko je bila Rusija še del Sovjetske zveze. Luna-25 je naslednica sovjetske misije Luna-24, ki je avgusta 1976 prav tako zbirala vzorce Luninega površja.

Misija Luna-25 naj bi dala nov zagon ruskemu vesoljskemu sektorju, ki se že leta spopada s težavami s financiranjem in korupcijskimi škandali, zdaj pa je zaradi konflikta v Ukrajini dodatno izoliran. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer obljubil, da se bo ruski vesoljski program kljub sankcijam proti njegovi državi nadaljeval.

PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25 PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25
Prve fotografije Lune narejene med poletom sonde (foto: IKI RAS)
PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25 PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25
Prve fotografije Zemlje narejene med poletom sonde (foto: IKI RAS)
PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25 PRVA FOTOGRAFIJA - LUNA-25
Prve fotografije ruske sonde Luna-25 (Roscosmos/REUTERS)
LUNA-25 RUSIJA LUNA-25 RUSIJA
SPUTNIK/REUTERS
LUNA-25 RUSIJA LUNA-25 RUSIJA
Roscosmos/Vostochny Space Centre/REUTERS/File Photo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje