Ruska sonda po “izredni situaciji na krovu” trčila v Luno

Svet 20. Avg 202309:43 12 komentarjev
LUNA-25 RUSIJA
Roscosmos/Vostochny Space Centre/REUTERS/File Photo

Rusko vesoljsko plovilo Luna-25 je med manevriranjem pred pristankom trčilo v Luno. Gre za sondo brez posadke. Ruska vesoljska agencija Roskozmos je sicer v soboto sporočila, da je sonda poročala o "izredni situaciji na krovu". Preiskava nesreče že poteka.

Ruska sonda Luna-25 je trčila v Luno, potem ko se je začela nenadzorovano vrteti, je prvi poročal BBC. Plovilo je po navedbah Roskozmosa zašlo v težave pri manevriranju pred pristankom. “Med operacijo se je na avtomatski postaji pojavila izredna situacija, ki ni dovolila izvedbe manevra,” je v objavi na platformi Telegram navedla agencija. Sonda naj bi sicer v ponedeljek pristala blizu južnega pola.

Komunikacija s sondo Luna-25 je bila prekinjena v soboto ob 13.57 po srednjeevropskem času, je sporočil Roskozmos in pojasnil, da so bili poskusi za ponovno vzpostavitev stika s sondo neuspešni. Agencija pa ni navedla, do kakšnih tehničnih težav bi lahko prišlo.

Sondo Luna-25 so minuli teden v noči iz četrtka na petek z raketo Soyuz-2 izstrelili iz ruskega vesoljskega izstrelišča Vostočni na skrajnem vzhodu države.

Zadnja ruska misija na Luno je bila opravljena leta 1976. Takrat je sonda Luna-24 na Zemljo prinesla 170 gramov luninih vzorcev. Varen pristanek Lune-25 bi pomenil velik korak za ruski vesoljski program, ki v prihodnosti načrtuje še več podobnih misij na luno.

Rusija si je z misijo želela dokazati, da je njen civilni vesoljski program, ki je po mnenju nekaterih strokovnjakov že desetletja v slabi kondiciji, še vedno sposoben izvajati pomembne naloge v zahtevnih misijah. “Imeli so veliko težav s kontrolo kakovosti, korupcijo in financiranjem,” je pojasnila Victoria Samson iz neprofitne organizacije Secure World Foundation, ki spodbuja miroljubno raziskovanje vesolja.

Pristanek na južnem polu Zemljinega naravnega satelita bi bil sicer prvi tovrstni pristanek v zgodovini, saj so vse sonde doslej pristajale na ekvatorialnem območju Lune. Tam naj bi ostala približno eno leto, iskala vodo ter jemala in analizirala vzorce tal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje