Ruska volilna komisija med podpisniki Putinovega izzivalca vidi “mrtve duše”

Svet 02. Feb 202419:33 1 komentar
Boris Nadeždin
Foto: PROFIMEDIA

Ruska volilna komisija naj bi pri preverjanju podpisov opozicijskega politika Borisa Nadeždina odkrila, da so se podpisovali tudi ljudje, ki "jih ni več na tej Zemlji". Nadeždin, ki očitke zavrača se bo moral zglasiti pred komisijo.

Ruska volilna komisija je sporočila, da je pri pregledu podpisov volivcev, ki jih je oddal opozicijski politik Boris Nadeždin, ugotovila nepravilnosti in podvomila v njihovo pristnost. Komisija bi mu sedaj lahko preprečila udeležbo na prihajajočih predsedniških volitvah. Dokončno odločitev o njegovi kandidaturi bo podala prihodnji teden.

“Ko vidimo na desetine ljudi, ki jih ni več na tej Zemlji, a se vseeno podpisujejo, se postavlja vprašanje o etičnih standardih osebe, ki te podpise zbira,” je dejal namestnik predsednika komisije Nikolaj Bulajev. Nadeždina in drugega kandidata Sergeja Malinkoviča je pozval, naj se v ponedeljek zglasita pred komisijo, kjer jima bodo predstavili rezultate preverjanja.

60-letni Nadeždin je že zavrnil obtožbe in posvaril, da se bo v primeru zavrnitve kandidature obrnil na sodišče. “Če kdo vidi mrtve duše na mojih seznamih podpisov, naj teh vprašanj ne naslavlja name,” je še dodal in na Telegramu objavil fotografije ljudi, ki čakajo v vrsti, da bi oddali podpise njegovi kandidaturi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusi po vsej državi stali v vrsti, da bi oddali svoj podpis

Nadeždin je v zadnjih tednih konstantno pridobival podporo, številni Rusi po vsej državi pa so stali v dolgih vrstah, da bi oddali svoj podpis in tako podprli njegovo kandidaturo za predsednika. Opozicijski politik je nato v sredo komisiji predal več kot 100.000 potrebnih podpisov volivcev, ta pa bo prihodnji teden odločila, ali bo Nadeždin lahko kandidiral.

Poleg tega, da se odkrito zavzema za konec vojne proti Ukrajini, Nadeždin podpira tudi osvoboditev političnih zapornikov in normalizacijo odnosov z Zahodom. Dodal je, da bi si v primeru izvolitve prizadeval za pogajanja in podpis mirovne pogodbe z Ukrajino.

Če bo volilna komisija odobrila njegovo kandidaturo, se bo marca lahko potegoval za predsedniški položaj kot kandidat stranke Državljanska iniciativa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje