Ruske enote ubile dirigenta, ki ni želel sodelovati na koncertu v Hersonu

Svet 16. Okt 202214:32 3 komentarji
Jurij Kerpatenko
Dalia Stasevska/FACEBOOK

Ruski vojaki naj bi ustrelili ukrajinskega dirigenta Jurija Kerpatenka, ki ni želel sodelovati na koncertu v okupiranem Hersonu. Ubili naj bi ga na njegovem domu, je po poročanju Guardiana sporočilo kulturno ministrstvo v Kijevu.

Dirigent Jurij Kerpatenko je zavrnil sodelovanje na koncertu v okupiranem Hersonu. Kot je zapisalo kulturno ministrstvo v Kijevu, na koncertu ni želel sodelovati, saj so “okupatorji z njim želeli prikazati tako imenovano ‘izboljšanje mirnega življenja’ v Hersonu”.

Koncert naj bi se zgodil 1. oktobra, na njem pa naj bi nastopil tudi komorni orkester Gileya, ki ga je dirigiral Kerpatenko. “Kategorično je zavrnil sodelovanje z okupatorji,” je sporočilo ministrstvo v Kijevu. Po poročanju Guardiana so ruske enote Kerpatenka ustrelile na njegovem domu.

Kerpatenko, ki je bil tudi glavni dirigent glasbeno-dramskega gledališča v Hersonu, je po poročanju Guardiana vse od maja naprej na Facebooku nasprotoval ruski agresiji. Njegovi družinski člani, ki živijo zunaj Hersona, naj bi z dirigentom septembra izgubili vse stike.

Tamkajšnje regionalno tožilstvo je “na podlagi kršitev zakonov in običajev vojne, povezanih z namernim umorom,” sprožilo uradno preiskavo, poroča Guardian. Dodaja, da so novico hitro obsodili tako ukrajinski kot mednarodni umetniki.

“Zgodovina Rusije, ki je proti umetnikom uvedla politiko ‘upoštevaj ali umri’, ni nič novega. Ima stoletno zgodovino,” je denimo povedala finsko-ukrajinska dirigentka Dalia Stasevska. “Videla sem preveč tišine ruskih kolegov,” je dodala in se vprašala, ali je morda zdaj čas, da začnejo močneje in jasneje nasprotovati ruski agresiji.

“Vemo, da ruski režim lovi aktiviste, novinarje, umetnike, vodje skupnosti in vse, ki so se pripravljeni upreti okupaciji,” pa je po poročanju Guardiana dejala ukrajinska pisateljica, ki zdaj preiskuje vojne zločine, Victoria Amelina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje