Ruske rakete poletele proti Ukrajini: ena prečkala moldavski zračni prostor

Svet 10. Feb 202317:58 4 komentarji
Ukrajina, Doneck
Marko Djurica/REUTERS

Rusija je proti Ukrajini znova izstrelila več deset raket. Ukrajinske sile so po lastnih navedbah večino prestregle, Moldavija pa je potrdila, da je ena od raket vstopila v moldavski zračni prostor. Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je medtem danes sporočil, da tisti, ki želijo uničiti Rusijo, sledijo usodi Napoleona Bonaparteja in Adolfa Hitlerja.

Rusija je danes zjutraj z raketami in droni izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Napade je izvedla v regijah Zaporožje in Harkov, pa tudi v Kijevu, pri čemer so ukrajinske zračne sile sporočile, da so prestregle 61 od 71 izstreljenih ruskih raket. Sirene so se oglasile po vsej državi, o žrtvah pa za zdaj ne poročajo.

Ukrajinske zračne sile so sprva poročale, da so ruske sile v regiji Harkov na severovzhodu in Zaporožju na jugu države izstrelile okoli 35 raket zemlja-zrak S-300, ki jih v zraku ni mogoče uničiti s protiletalsko obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na svojem računu na Facebooku so še sporočile, da so ruske sile napade izvedle tudi s sedmimi iranskimi droni in šestimi manevrirnimi raketami, tarča so bila mesta in kritična energetska infrastruktura.

Od lanskega oktobra in po številnih neuspehih na terenu Moskva pogosto napada kritično infrastrukturo v Ukrajini, zaradi česar je več milijonov prebivalcev sredi zime ostalo brez elektrike in ogrevanja.

Ukrajinski operater električne energije Ukrenergo je danes zjutraj sporočil, da so ruske sile obstreljevale elektrarne in da je bilo “prizadetih več visokonapetostnih infrastruktur v vzhodni, zahodni in južni regiji, zaradi česar je na nekaterih območjih prišlo do izpada električne energije”. Zato izvajajo preventivno izklope elektrike.

Doneck
Marko Djurica/REUTERS

Mestne oblasti so sporočile, da je del mesta Zaporožje brez elektrike in da so samo v eni uri zabeležili 17 raketnih napadov, kar je največ od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj enim letom, 24. februarja lani. V severovzhodni regiji Harkov, ki meji na Rusijo, pa so zaradi raketnih napadov izbruhnili požari, je povedal regionalni guverner Oleg Sinegubov. Tudi del mesta Harkov je brez elektrike, je sporočil na Telegramu in dodal, da so zabeležili deset napadov.

Zelenski: Napad kot izziv za Nato

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruski raketni napad označil za izziv za Nato ter zavezništvo ponovno zaprosil za dodatno pomoč. “To je teror, ki ga je mogoče in treba ustaviti,” je še dodal. Tako kot vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni, je tudi Zelenski opozoril, da so ruske rakete med napadom na Ukrajino preletele zračni prostor Moldavije in Romunije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski
PROFIMEDIA

Romunsko obrambno ministrstvo sicer trdi, da v njihov zračni prostor ni vstopila nobena raketa in dodaja, da je bila najbližja ruska raketa od njihovega zračnega prostora oddaljena približno 35 kilometrov. Moldavske oblasti so medtem potrdile vstop ene od ruskih raket v njihov zračni prostor. Ob tem so sporočile, da bodo poklicale na zagovor ruskega veleposlanika in rusko stran opozorile na nesprejemljivo kršitev zračnega prostora.

Lavrov sovražnike Rusije primerjal z Bonapartejem in Hitlerjem

Tisti, ki želijo uničiti Rusijo, sledijo usodi Napoleona Bonaparteja in Adolfa Hitlerja, pa je danes ob dnevu diplomatov sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je dejal, so pozivi k razkosanju Rusije vse glasnejši, pri čemer pa ni neposredno navedel, kdo daje takšne pozive.

Sergej Lavrov
Russian Foreign Ministry/via REUTERS

Na ceremoniji polaganja vencev ob dnevu diplomatov je šef ruske diplomacije sporočil, da bo Rusija iz konfrontacije z neimenovanimi nasprotniki izšla močnejša in še bolj prepričana, da je treba vzpostaviti mednarodne odnose “na poštenih in enakopravnih odnosih, kot to zahteva Ustanovna listina ZN”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Tisti, ki poskušajo upravljati celotno mednarodno agendo, svetovne gospodarske odnose in vso mednarodno politiko, so se odločili Rusiji povzročiti strateški poraz,” je sporočil Lavrov. Pri tem je dodal, da so se tisti, ki želijo Rusijo uničiti ali oslabiti, odločili slediti usodi francoskega voditelja iz 19. stoletja Napoleona Bonaparteja ali nacističnega voditelja Nemčije v času druge svetovne vojne Adolfa Hitlerja. Oba sta namreč med svojimi vojaškimi podvigi napadla ozemlje Rusije in bila pri tem poražena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje