Ruske sodne oblasti razpustile še Memorialov center za človekove pravice

Svet 29. Dec 202122:34 0 komentarjev
memorial, rusija
Anton Vaganov/REUTERS

Moskovsko sodišče je danes odredilo še zaprtje centra za človekove pravice, ki deluje v okviru nevladne organizacije Memorial. Memorial International, ki predstavlja osrednjo strukturo celotne organizacije, so medtem razpustili že v torek, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne skupnosti.

Mestno sodišče v Moskvi je odločilo, da “na zahtevo tožilstva razpusti organizacijo za zaščito pravic Memorial in vse njene pridružene enote”, je sporočil sodnik Mihail Kazakov po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tožilstvo je sodno zaprtje Memorialovega centra za človekove pravice zahtevalo zaradi kršenja zakonodaje o “tujih agentih” in opravičevanja “terorizma in ekstremizma”. Očita mu netransparentnost pri financiranju. V centru te navedbe zanikajo in zatrjujejo, da gre za politični pregon.

Pred sodiščem so se tudi danes zbrali številni podporniki Memoriala, ki nasprotujejo odločitvi.

Do nove sodne odločitve v zvezi z organizacijo Memorial prihaja le dan po tistem, ko je rusko vrhovno sodišče v ločenem primeru razpustilo tudi osrednjo strukturo celotne organizacije. Razlog za odločitev sodišča so kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente.

Črn dan za rusko civilno družbo

V organizaciji so v odzivu na torkovo odločitev napovedali, da bodo našli zakonite načine za nadaljevanje dela. Kot kaže, so se med drugim obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

To je namreč danes Rusijo pozvalo, naj začasno ustavi svojo odločitev glede zaprtja organizacije, medtem ko preučuje primer Memoriala. Kot je ob tem navedlo sodišče, jih je Memorial zaprosil za obravnavo njihovega primera po hitrem postopku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do odločitve o zaprtju Memoriala so bili med drugim kritični v Evropski uniji, ZDA, Franciji, Nemčiji in Svetu Evrope. V slednjem so jo označili za črn dan za civilno družbo v Rusiji.

memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
memoriall, rusija memoriall, rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS
Protestnik Protestnik
Pred sodiščem so se zbrali podporniki Memoriala. Policija jih je več pridržala. Protestnik na fotografiji drži v rokah plakat, na katerem piše: "Živeli bomo večno." (REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Michigan Michigan
PROFIMEDIA

V ZN globoko obžalujejo sodno odločitev

Odzvali so se tudi pri Združenih narodih, od koder so danes sporočili, da globoko obžalujejo sodni odločitvi o zaprtju Memorial International in njegovega centra za človekove pravice. Kot so ob tem navedli, so te poteze še dodatno oslabile rusko izginjajočo skupnost, ki se zavzema za človekove pravice, poroča AFP.

“Svobodna, raznolika in aktivna civilna družba je ključnega pomena za vsako družbo. Legitimnih glasov civilne družbe ne bi smeli stigmatizirati, tudi ne z uporabo izraza tuji agent,” je dejala visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet. Ruske oblasti je pozvala, naj zaščitijo in podprejo ljudi in organizacije, ki si prizadevajo za napredek človekovih pravic v Rusiji.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss pa je danes izrazila “globoko zaskrbljenost” spričo odločitve ruskih sodišč o zaprtju organizacije Memorial. “Memorial si že desetletja neutrudno prizadeva zagotoviti, da zlorabe iz sovjetskih časov nikoli ne bodo pozabljene. Njegovo zaprtje je še en strašljiv udarec svobodi izražanja v Rusiji,” je zapisala na Twitterju.

Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!