Ukrajinska elektrarna tarča napada, vlada poziva k varčevanju energije

Svet 07. Dec 202315:09 > 19:23 3 komentarji
Posledice napada v Donecku
Posledice napada v Donecku (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija je ponoči izvedla nov napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko regijo Odesa, so danes sporočile oblasti v Kijevu in opozorile, da je bila v napadu ubita ena oseba. Tarča napada je bila tudi termoelektrarna ob frontni črti, zato ukrajinske oblasti prebivalce pozivajo, naj varčujejo z energijo.

V nočnem napadu je Moskva skupno izstrelila 18 dronov tipa šahed, ukrajinska zračna obramba pa jih je 15 sestrelila.

Ruski droni so več ur napadali pristanišče mesta Izmail, ki je bilo v zadnjih mesecih ključno za izvoz ukrajinskega žita. “Poškodovano je bilo skladišče in več tovornjakov. Voznik enega od tovornjakov pa je bil ubit,” je sporočil guverner Odese Oleg Kiper. Dodal je, da je na kraju napada izbruhnil požar, ki pa so ga že pogasili.

Od razpada dogovora o izvozu žita, ki je bil sklenjen ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, in je zagotavljal varen prehod civilnim tovornim ladjam, sta Moskva in Kijev okrepila vojaške aktivnosti v Črnem morju in okolici.

Bliža se zima, Rusija napada kritično infrastrukturo

Ukrajina medtem že več tednov opozarja, da ruske sile kopičijo drone in rakete, ki jih bodo med zimo uporabile za nove obsežne napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo.

Tarča napada je bila danes že ena izmed termoelektrarn ob frontni črti, ki je bila “resno poškodovana”, so sporočile ukrajinske oblasti. Prebivalce so ob tem pozvale, naj varčujejo z energijo. Katera elektrarna je bila napadena, na ukrajinski vladi niso navedli. Ukrajinski premier Denis Šmihal je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da k motnjam pri oskrbi z elektriko prispevajo tudi nizke temperature, izredna popravila na infrastrukturi in pomanjkanje sončne energije v Ukrajini.

Zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo je prejšnjo zimo več milijonov ljudi dlje časa živelo v temi in mrazu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje