Tik pred iztekom roka Rusija in Ukrajina obnovili dogovor o izvozu žita

Svet 18. Mar 202313:56 > 15:43 0 komentarjev
Rusija Ukrajina Žito
Foto: PROFIMEDIA

Rusija in Ukrajina sta na pogajanjih dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma o izvozu žita iz Črnega morja. Veljavnost obstoječega dogovora bi sicer potekla v nedeljo, veljavnost tokratnega pa še ni znana, saj Ukrajina in Rusija sporočata različne roke. Ruska vojska je sicer ponoči izvedla nov niz napadov s t. i. kamikaze droni na ozemlju Ukrajine. Med drugim so ciljali na mirno regijo Lvov na skrajnem zahodu države, ena od tarč pa je bila tudi prestolnica, a je bil napad nanjo neuspešen. O morebitnih žrtvah za enkrat ne poročajo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v kraju Canakkale na zahodu Turčije, kjer se je udeleževal otvoritvene slovesnosti infrastrukturnega projekta, zahvalil Ukrajini, Rusiji in Združenim narodom za njihov trud pri dogovoru, ki je po njegovih besedah ključen za stabilnost dobave hrane po svetu.

V okviru dogovora je doslej 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita, je dejal predsednik Turčije, ki od začetka igra ključno vlogo pri implementaciji tega dogovora.

Veljavnost dogovora, ki bi sicer potekel v nedeljo, je bila podaljšana za 120 dni, je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. 

Temu pozneje oporekala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Kot je dejala, je Moskva namreč večkrat vsem vpletenim sporočila, da se veljavnost sporazuma podaljšuje za 60 dni, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Črnomorsko pobudo za žita sta sprti strani sklenili julija lani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, pomagala pa je znižati cene hrane na globalnih trgih. Izvrševanja dogovora ni vedno potekalo gladko, saj je Rusija zahtevala zagotovila, da ukrajinska stran humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč ne bo uporabil za izvajanje vojaških operacij.

Domnevni napad s kasetnimi bombami

V ruskih napadih na Kramatorsk sta danes umrli dve osebi, osem je ranjenih, je sporočil župan tega ukrajinskega mesta Oleksandr Gončarenko, ki je rusko vojsko obtožil, da je pri tem uporabila kasetne bombe.

Od začetka vojne v Ukrajini so Združeni narodi večkrat opozorili na rabo kasetnih bomb, pri čemer so opozorili, da jih uporabljata obe strani, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici konvencije o prepovedi kasetnega streliva iz leta 2008.

Ponoči pa je ruska vojska izvedla nov niz napadov s tako imenovanimi kamikaze droni na ozemlju Ukrajine. Med drugim so ciljali na mirno regijo Lvov na skrajnem zahodu države, ena od tarč pa je bila tudi prestolnica, a je bil napad nanjo neuspešen. O morebitnih žrtvah za enkrat ne poročajo.

Za enkrat ni poročil o morebitnih žrtvah napadov, en dron pa naj bi zadel kritično infrastrukturo v regiji Dnipropetrovsk. V požaru, ki je nato izbruhnil, je bilo uničenih in poškodovanih več hiš.

Droni so neuspešno napadli tudi prestolnico Kijev, so sporočile mestne oblasti v ukrajinski prestolnici.

Putin ob obletnici priključitve obiskal Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob deveti obletnici enostranske priključitve obiskal ukrajinski polotok Krim. Med nenapovedanim obiskom črnomorskega pristanišča Sevastopol je obiskal umetniško šolo. Spremljal ga je ruski guverner polotoka Mihail Razvožajev, ki je na družbenem omrežju Telegram dejal, da Putina niso pričakovali, a jih je z obiskom “pozitivno presenetil,” ter poudaril, da je ruski predsednik vedno z ljudmi Sevastopola.

Ogorčenje slovaške opozicije zaradi bojnih letal

Slovaška opozicija je ogorčena zaradi petkove odločitve slovaške vlade, da Ukrajini podari 13 bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29. Največja opozicijska stranka Smer-Socialna demokracija je napovedala kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja, skrajno desna stranka Republika pa je pozvala k skupni pritožbi opozicije na ustavno sodišče.

MIG 29 slovaška podari letala Ukrajini
Profimedia

Ankete kažejo, da predaji letal nasprotuje velika večina prebivalstva, opozicijske stranke pa opozarjajo, da bi se po njihovem mnenju z dobavo letal Ukrajini Slovaška bolj neposredno vključila v vojno.

Ukrajini predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice že dlje časa poziva k dobavi bojnih letal Kijevu, glede česar pa med članicami zveze Nato ni konsenza. Iz Slovaške naj bi letala prišla v nekaj tednih, v četrtek pa so namero, da bodo Ukrajini v kratkem poslali bojna letala MiG-29, naznanili na Poljskem. Po besedah poljskega predsednika Andrzeja Dude bodo Kijevu najprej poslali štiri letala, preostala od približno ducata letal pa bodo ukrajinskim silam dobavili zaporedno, saj so trenutno na servisu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!