EU se je odločila, da ne bo podaljšala omejitve uvoza žita iz Ukrajine

Svet 15. Sep 202319:50 > 20:55 7 komentarjev
Ukrajina
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija ne bo podaljšala omejitve uvoza ukrajinskega žita. Ukrajina pa se je medtem zavezala, da bo nadzorovala izvoz svojega žita v EU.

Evropska komisija se je danes odločila, da ne bo podaljšala omejitev uvoza žita iz Ukrajine v pet vzhodnih članic EU, ki se iztečejo opolnoči. Ukrajina se je ob tem zavezala, da bo nadzorovala izvoz svojega žita v EU, so sporočili iz Bruslja. Kijev je odločitev pozdravil, Madžarska in Poljska pa sta napovedali podaljšanje prepovedi uvoza.

Kot so zapisali na Komisiji, so preučili podatke o vplivu uvoza pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen na trg EU. Zahvaljujoč delu v okviru skupne platforme, v kateri sodelujejo Ukrajina, Poljska, Slovaška, Madžarska, Bolgarija in Romunija, ter začasno omejitvijo uvoza teh štirih poljščin so se motnje na trgih v ukrajinskih sosedah končale, so dodali.

“Konstruktiven odnos vseh sodelujočih v platformi je prispeval k rešitvi konkretnih problemov in zagotovil nemoten oziroma še povečan izvoz v tretje države,” so poudarili. Zato so se dogovorili, da se danes iztečejo ukrepi, v skladu s katerimi je bilo mogoče štiri poljščine v pet vzhodnih članic uvoziti, samo če so bile namenjene tranzitu v druge članice unije ali tretje države. Uvedli so jih 2. maja, junija pa podaljšali do danes opolnoči.

žito
Foto: PROFIMEDIA

Zaveza Ukrajine

Ukrajina se je ob tem zavezala, da bo v 30 dneh uvedla zakonske ukrepe za preprečevanje povečanega izvoza žita. Do takrat pa mora izvajati nadzor nad izvozom pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen, da bi preprečila motnje v sosednjih državah, ki so del unije. Nadzor mora začeti izvajati že v soboto, do ponedeljka pa mora skupni platformi predložiti akcijski načrt.

Komisija in Ukrajina sta se zavezali, da bosta prek skupne platforme, ki so jo vzpostavili z namenom usklajevanja glede uvoza ukrajinskega žita v EU, nadzorovali razmere.

“Evropska komisija se bo vzdržala uvedbe vsakršnih omejitev, dokler bo Ukrajina izvajala učinkovite ukrepe, ki bodo v celoti delovali,” so še zapisali v Bruslju.

Madžarska in Poljska bosta podaljšali prepoved uvoza

Madžarska in Poljska sta po odločitvi Bruslja napovedali, da bosta sami podaljšali prepoved uvoza. “Madžarska bo svoje meje zaprla za 24 ukrajinskih proizvodov,” je na Facebooku zapisal madžarski kmetijski minister Istvan Nagy. Poudaril je, da je ukrep namenjen zaščiti interesov madžarskih kmetov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bodo kljub nasprotovanju Evropske komisije podaljšali prepoved uvoza ukrajinskega žita, pa je v odzivu dejal tudi poljski premier Mateusz Morawiecki. “To bomo storili, ker je to v interesu poljskega kmeta,” je povedal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je pojasnil, da bodo uredbo o prepovedi uvoza ukrajinskega žita izdali še danes.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za trgovino, Valdis Dombrovskis je države pozval h konstruktivni drži. “Najbolje bi bilo, da bi se države članice vzdržale enostranskih ukrepov in ravnale v skladu z dogovorom,” je povedal na novinarski konferenci po zasedanju finančnih ministrov EU in Latinske Amerike v Španiji.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa se je v odzivu na družbenem omrežju X zahvalil komisiji in državam članicam za solidarnost in odpravo prepovedi uvoza kmetijskih izdelkov.

“Nadaljevali bomo delo, da bi zagotovili stabilen izvoz in tranzit v tretje države prek solidarnostnih pasov in v okviru skupne platforme,” je zapisal.

Bruselj je uvoz omejil v začetku maja, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere. Ker se do junija razmere niso izboljšale, so omejitve podaljšali do danes opolnoči.

V zadnjih tednih so se krepili pritiski nekaterih vzhodnih članic na Komisijo, naj podaljša omejitve, medtem ko je Kijev temu vse glasneje nasprotoval in grozil z ukrepanjem. Poljska in Madžarska sta sicer še pred odločitvijo Bruslja napovedali, da bosta v vsakem primeru podaljšali prepoved uvoza ukrajinskega žita v državo, Bolgarija pa je sporočila, da tega ne namerava storiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje